lördag 30 april 2011

Glutamat och magproblem vid restaurangbesök

Har äntligen kommit fram till vad som orsakar mina kallsvettningar, min hjärklappning och den magvärk som jag mer eller mindre alltid kan relatera till de få restaurangbesök vi varit på. Kommer inte långt efter att jag intagit maten, högst en halvtimme efter. Mår fan, blir svimfärdig och känner mig jättesjuk.

Det var inte förrän igår, när en av våra vänner kände igen symtomen då vi pratade över en middag som jag kopplade sambandet. Har alltid trott det berott på nån dålig olja eller mejeriprodukt som av nån anledning hamnat fel.. igår fick jag svaret, och svaret stavas glutamat! Speciellt på thai, kina och indiska restauranger används glutamat flitigt som en smakförstärkare och för att få oss att äta mer. I asien är de ganska flitiga användare av glutamat i det stora hela.

Inom neurologin finns det faktiskt en benämning på detta "chinese restaurant syndrome" och otaliga artiklar finns skrivna i ämnet. Allt från astma till allergier och magbesvär har rapporterats. Glutamat blir ett nervgift som på samma sätt som alkohol i för stort intag skapar kaos i hjärnan.. kan även förklara de plötsligt oförklarliga utslag jag gärna får i ansiktet när vi äter ute och den blossande känsla som sprider sig omkring - innan jag istället får lägre blodtryck och känner mig svimfärdigt. Buksmärtorna ska vi inte tala om.

Kändes som en lättnad att faktiskt äntligen få svar på den här frågan!!
http://en.wikipedia.org/wiki/Glutamic_acid_(flavor)

http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/glutamat-kan-ge-fetma-och-migran(916547).gm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar