lördag 2 april 2011

Skitprat!

Ja, det är väl rätt ord.. för det jag kommer prata om härnäst. Att prata skit är skamligt, det har vi fått höra sen vi var barn. Tyvärr. Ibland är det skillnaden mellan liv och död. Att våga prata skit. Tarmcancer är bland de vanligaste dödsorsakerna i Sverige, en sjukdom de flesta känner till men som det sällan pratas om. Ta Ingvar Oldsberg till exempel! Opererad för tarmcancer fyra gånger senaste året..  

Att screena för tarmcancer hade kunnat både förebygga och rädda många liv, men varför lägga pengarna på sånt.. ? Blir förbannad. Ibland önskar man att man gått en annan väg i livet.. blivit politiker, kunnat göra en skillnad.. mitt kall är att göra en liten skillnad på min egen nivå. Nå så långt jag kan med små medel. Vi får se vad det kan leda till. Syns man inte finns man inte. Hörs man inte finns man inte. Hörs man finns man. På gott och på ont.

Konsistensen på det som kommer ut vid ändhållplatsen alltså. Hur ska den se ut? Hur SER den ut? Hur mår magen egentligen? Jag minns ett program där man jämförde skiten med nån stam nere i afrika med en europeisk människas skit. Under samma period hade personen från stammen ett lass skit som liknade hästskit medan européen hade en liten skottkärra med mörkt, väldigt kompakt skit att jämföra med..

Vad är sunt? Hur funkar bebisar? De äter, skiter, sover. Äter, skiter, sover.. o växer.. det är väl så en normal mage ska funka? I Indien tycker man att man borde skita efter varje måltid. Gör vi det här? Knappast. Här räknas allt mellan 25 gånger om dagen och två gånger i veckan som "Normalt". Definitionen på "förstoppning" är mindre än 3 avföringar i veckan. Va fan har man inte i magen då? Snacka om baktrieboost! Då menar jag inte bra bakterier. Man går ju i princip omkring som en tickande giftfabrik som väntar på att spy ur sig sitt oangenämna avfall!

Eller tjugofem gånger om dagen? Hur mår man då? Har man nåt kvar i magen ATT skita ur? Vad är egentligen normalt? I mitt fall önskar jag att jag vore mer som en frisk Indier. Som en bebis. Äta, skita sova.. men så funkar det inte riktigt..

Grejen är att min mage VILL äta, skita sova.. men den KAN inte. Den signalerar att den vill göra sig av med avfall för det mesta men den kan inte. Det är vare sig fast eller hästskitformat det jag får ur mig. Typ åtta till tio gånger om dagen, i mindre doser. Det är mer en blandning av uppjäst slem, onedbrutna grönsaker o bitar av mat, senapsfärgat kladd.. känns det igen? Ändå tar det aldrig slut. Det är i princip grötkonsistens, lös gröt, men det lämnar inte kroppen som det ska. Kan man betrakta det som normalt? Kan man förväntas att må nornmalt när man ständigt har en kropp som vill göra sig av med sig själv? Jag tror inte det.

Hälsa börjar i magen. Det finns en anledning att man talar om "magkänsla". Mycket av våra känslor, bearbetade eller inte hamnar där. Det kan pirra, det kan göra ont, det kan värka och det kan knyta sig totalt. Lite beroende på dagsformen. Min mage suger för jämnan. Suger som i suger gör ont. Knölar lite varstans. Speciellt under vänster revbensbåge blir det alltid en sugande knöl som gör att man ibland bara vill sprätta upp skiten o ta bort den där knölen.. kasta den på närmsta tipp..

Nä, jag vet inte. Normalt o normalt. Vad är normalt idag? Finns det ens något som är normalt eller har vi glömt bort vad normalt faktiskt är? Jag har det. Jag ser hur hundarna skiter. Önskar jag kunde göra likadant. Man går en promenad, nån gång under promenaden bestämmer man sig för att det är dags att göra nr 2. Man klämmer i lite o vips kapas det av, rent o snyggt o man är klar att traska vidare. Underbart.

Jag pratar skit. Jag vet. Jag varnade för det och är du känslig kanske du inte borde läsa. Har du kommit hit har du valt att göra det själv o då får du helt enkelt stå ut. Jag försöker inte provocera. Jag resonerar med mig själv. Mig själv o alla andra som läser. Har vi trängt bort våra egna signaler och försummat våra kroppar så till den grad att vi inte längre känner vad kroppen vill? Jag tror det är så. I väldigt många fall. Har du en kropp som fungerar och som inte känns.. kanon! Grattis. Du är en lyckligt lottad själ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar