Mat

Mat - vi kan inte leva utan den

Mat hör till en av mina absoluta laster. Har alltid gjort. Läkarna säger många gånger att det inte spelar någon roll vad vi äter. De kunde inte ha mer fel. Däremot finns det ingen diet som är rätt för alla. Vi är alla olika med olika biokemi och jag tror faktiskt att var och en i grund och botten vet vad de mår bäst av att äta eller inte äta - genom att gå på sin egen magkänsla. Man känner sin kropp bäst själv.

Jag älskar att äta och att laga mat. Lite ironiskt med tanke på att allt jag stoppar i mig får magen att reagera negativt. Lagar det mesta från grunden. Äter inte kött och inga mjölkprodukter (förutom hemlagad yoghurt som jag tillverkar enl SCD metoden. För övrigt inga produkter tillverkade av ko) men det mesta annat äter jag. Kyckling har jag precis återupptagit efter en sisådär tio år utan. Undviker för mycket socker och vetemjöl eftersom det får min mage att jäsa så fruktansvärt - den jäser mer än nog utan dessa livsmedel!! Bakar det mesta brödet själv, antingen surdegsmetoden, vika o vila eller rent LCHF bröd. Mandelmjöl är gott att baka på även om det inte riktigt smakar som det bröd vi är vana att äta till vardags. Det går att göra mycket om man använder sin egen fantasi!

Fisk käkar jag flera gånger i veckan, men har börjat inse att tarmen inte mår bra när det blir för mycket av det "goda". Fisken är ju inte längre vad den var. Variation är a och o. Lax hör annars till vardagsfavoriterna, tätt följt av kyckling. Dock får man numer passa sig för vilken lax man väljer att stoppa i sig. Det är inte lätt att hitta en som är bra för kroppen.  Älskar kryddor och stark mat men har lärt mig kompromissa eftersom min make inte är lika överväldigad av dessa härligheter och min tarm inte längre vill ha maxstyrka på allt *S* Man får ge och ta här i livet. Det som funkar ena dagen behöver inte nödvändigtvis funka nästa dag.

Choklad är en annan last jag har. Det syns i plånboken ;-)  men den har hjälpt mig att behålla vikten och att lägga på mig (!!) Nu bör jag vara noga med att tala om att det är den MÖRKA chokladen jag konsumerar och inte den lite ljusare kompisen. Nog för att det talas gott om chokladens positiva effekter på hälsan, men i ärlighetens namn skulle jag nog dra ner lite min konsumtion där.

Glass är en annan favorit, eller skall vi kalla den ytterligare en last?! Den har jag dock dragit ner rejält på och försöker hitta hälsosammare alternativ till. Ibland slinker det dock ner färdiglagad vegansk köpeglass och ja, då får det vara så. 

Nötter och frön - älskar jag. Favoriterna är valnötter, cashewnötter, pumpakärnor, hampafrön. Bra fetter, mycket energi, smakar kanon tillsammans med det mesta!

Tips för er som har svårt att lägga på sig i vikt.. reglera hormonbalansen (värt att kolla upp om man är osäker!) var inte rädd för fett och var inte rätt för att äta ofta.

 Den inneboende bakteriekolonin är också av stor vikt. Se till att försöka få ordning på den. Den spelar en stor roll, inte minst vad gäller näringsupptaget i tarmen..Efter antibiotikakur, stress, för stort intag av socker etc etc.. tillför goda bakterier! För tillfället kör jag på Natren Healthy Trinity, men detta varierar med tiden och det som passar en person behöver inte passa nästa! Det gäller att våga för att vinna även här.

Fibrer är viktiga för tarmens funktion, men jag bör höja en varnande hand för att överdosera dessa i fel form. En känslig mage mår sällan bra av det. Jag skulle rekommendera att testa långsamt och gärna lägga till ex psylliumfrön som fått gotta till sig i lite vätska (ganska mkt) innan konsumtion (drick dessutom mkt vatten efter!) För min del är det dagsformen som får avgöra men en överdos av fel slags fibrer och magen ballar ur totalt. Värt att lägga på minnet.. läkarna börjar ju faktiskt inse att alla fibrer inte alltid är magens bästa vän.