onsdag 20 april 2011

Vikten av vatten

Har läst på om vattnets betydelse för kroppsliga funktioner idag. Inte ur vanlig synvinkel då vill säga, utan ur ett lite bredare perspektiv. Intressant! Många tankeställare där vill jag lova. Får en att ifrågasätta det mesta man tror sig "vetat" och ger ett nytt sken på saker man tidigare aldrig reflekterat över. Det är sjukt hur väl inbunden man är i traditionell "skolmedicin" trots att man egentligen avskyr deras synsätt.. sättet där kroppen inte är en enhet (helhet) utan varje del granskas ur en egen synvinkel oberoende av andra organ- även om man på senare tid mer och mer får upp ögonen för denna komplexitet som kroppens alla celler och organ faktiskt utgör! Ett maskineri av hormoner som inte agerar var för sig utan tillsammans i ett välkoordinerat lag. Vi har mycekt att lära!!

Det är ganska logiskt egentligen, att förstå att de flesta sjukdomar uppkommer ur vätskebrist. Utan vätska som transportmedel inget liv. Då talar vi vätska i form av vatten, inte i form av juice, kaffe, alkohol, saft eller vad det nu kan vara. Vatten. Vatten som transporterar näringsämnen i kroppen och för bort avfall. Så logiskt men ändå så svårt att förstå? Att allt liv en gång kommit från vattnet är det väl knappast någon som tvivlar på idag. Så att vi inte skulle vara beroende av vatten är ett rent hån. Att vi dör inom väldigt kort tid utan vatten men kan klara oss länge utan mat säger väl sitt.. bara det..

Att vi lärt oss misstolka kroppen signaler så till den grad att vi inte längre känner skillnad på hunger och törst.. är rätt skrämmande! Det räcker att gå till mig själv. Jag känner knappt hunger, jag känner knappt törst - när jag gör det är jag väldigt uttorkad! Då är det liksom redan försent. Jag borde druckit för länge sedan. Nu har jag dock blivit duktigare på detta de senaste åren eftersom jag varit tvungen. Man kan inte ersätta ett glas vatten med en mugg cola. Det går inte. Cola dränerar (coffein) vatten fyller på..  har ständigt en stor kanna stående på bordet som jag ser till att tömma under dagen. Jag har svårt att få i mig denna enorma kanna under dagen men jag lyckas faktiskt. Utan vatten funkar inget. Magen allra minst.

Magen är beroende av en fungerande matsmältning för att inte bråka. För en fungerande matsmältning krävs enorma mängder vatten. Vatten som transporterar enzymer som i sin tur skall bryta ner maten, vatten som för runt näringsämnen i kroppen och för ut det som inte längre skall vara kvar.. och så vidare och så vidare. Det har visats genom experiment att när vi dricker ett glas vatten passerar det omedelbart in i tarmen och absorberas. Inom en halvtimme utsöndras nästan samma mängd vatten in i magen igen genom körtellagret i slemhinnan. Det väller upp underifrån och kommer ner i magen redo att användas för att bryta ner födan. Förmågan att smälta fast föda är alltså beroende av stora mängder vatten. Magsyra strömmar ut över maten, enzymer aktiveras och födan bryts ner till en homogen flytande massa som kan passera in i tarmkanalen för nästa steg i matsmältningsprocessen..

Att dricka vatten före maten och inte till är något jag vetat länge och faktiskt försökt att hålla mig till. Vattnet behövs för matsmältningen FÖRE maten inte i samband med. Då är det redan försent. Vattnet behöver omsättas i kroppen och inte blandas upp med maten. Dricker man till maten blir matsmältningen lidande. Sen att man ska vänta med att dricka till efter en eller ett par timmar har gått det är också något jag vetat länge, men haft lite svårare att hålla mig till. Får liksom ett behov att dricka lite efter maten. Antar att jag fortfarane är uttorkad då.

Enligt denna studie som jag läst senast bottnar så de flesta sjukdomar i vätskebrist. Kroppens sätt att INTE fungera utan vätska. Den löser det på bästa sätt.. matsmältningsrubbningar är enl studien ett första och väldigt tydligt tecken på vätskebrist. Enligt denna kan man åtgärda reflux med vatten.. en intressant tanke som tål att spinna vidare på. Definitivt. Migrän sägs vara samma vätskebrist. Bla sägs den ofta uppkomma av att man sover för varmt och blir "dränerad" under natten. Hjärnan är beroende av vätska.

Där fanns även teorier om varför den Amerikanska befolkningen blir fetare och fetare även om de äter mindre. Svaret hängde även där på vätskebrist. De dricker - men inte vatten. De häver i sig lightdrycker (som har helt felaktig verkan på systemet) och coffeinproppade subsitut som istället torkar ut kroppen och  skiter i att dricka vatten.. Summa summarum blir att kroppen lagrar fett för att få energi - omvandlas till socker.. ja, helt fel process med andra ord. Det går inte att lura en kropp som är bra mycket smartare än vad vi är. Att ge den föda utan näring tjänar inget till, minst av allt oss själva. Det vi stoppar i oss bör vara av högsta kvalitet för det skall ut igen på nåt sätt. Kommer det inte ut stannar det oundvikligt kvar nånstans i systemet och skapar problem.. Stora såna. Det har varit en lärorik dag i solen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar