tisdag 19 april 2011

Gammeldags mjölk bättre för känsliga magar

Har hört det förr.. och förstått det för länge sedan. Ingen mage mår bra av "vanlig" mjölk från affären. Förstörd inifrån och ut av diverse processer den blivit utsatt för.

Bättre dricka fet, gammeldags mjölk - helst som förr direkt från bonden. Det skall gynna oss som inte tål mjölk också. Då pratar jag inte om laktosintolerans (där pratar vi om mjölksocker) jag pratar om den typ av allergi som jag själv lider av, dvs komjölkproteinallergi. När mjölken inte är så behandlad som vi är vana vid skall kroppen klara av att ta hand om proteinet. Detta blir förstört (som det mesta annat i mjölken!) vid den kraftiga upphettning och behandling som den genomgår innan den packas på kartonger och skeppas ut i affärerna.

Idag har jag gjort slag i saken. Gått till affären och köpt det närmsta jag kan komma denna mjölk, dvs gammeldags, fet lågpastöriserad ohomogeniserad mjölk. Förr hade fettbubblorna i mjölken äcklat mig. De gör de av nån anledning inte längre. Jag tycker snarare att kraftig mat smakar bättre än tunn.. kanske beror det på att jag vet hur mycket skit man stoppar i den tunnare maten för att ge den lite konsistens. Nej, tacka vet jag FETA produkter som i så fall späds med lite vatten framför lågkalorivarianterna eller de med lägre fetthalt.. det är när fettet slås sönder till molekyler kroppen inte kan ta hand om som det blir farligt.. detsamma gäller ju vid upphettning av ex oljor, som i sin naturliga form kan vara hälsosamma - men i sin upphettade form blir till rent gift i kroppen!

Vi får se vad som händer. Egentligen har jag köpt mjölken till min sambo. Jag skall testa och vänta på reaktion. Kanske inte idag men jag ska göra det. Jag tog en tjuvsip som jag spottade ut för en stund sedan och måste säga att den smakar bra mycket bättre än den sk "vanliga" mjölken som jag aldrig klarat av smaken på..

2 kommentarer:

  1. Den där mjölken smakar bra mkt bättre än den homogeniserade mjölken. Jag hatar mjölk egentligen, men den där är god;) Man kan alltid värma den lite eller koka med kryddor typ kardemumma a la ayurvedisk style;) Ska bli spännande att höra hur du tål den!

    SvaraRadera
  2. Ja, visst gör den - det vill säga det lilla jag smakade innan jag spottade ur. Min plan är att prova imorgon när jag inte är ensam hela natten :) i vanliga fall kan jag bli rejält dålig och svimma av magkramper när jag får mjölk i mig så vill inte riskera det när jag är ensam.. men imorgon kör vi!! Tänkte testa att värma med honung o kardemumma, vad tror du om det va? :)

    SvaraRadera