söndag 2 oktober 2011

Jäsig mage? Kombinera maten rätt!

Det är väl ingen hemlighet att ju sämre vi kombinerar den mat vi stoppar i oss,  desto svårare blir det för kroppen att bryta ner den. Olika enzymer krävs för att bryta ner olika saker och ju mer vi kombinerar hej vilt desto svårare blir det för kroppen att tillgodogöra sig näringen. Det belastar inte bara kroppen utan skapar även onödig jäsning. Jäser gör det så det räcker ändå i en krånglig mage.. man behöver inte hjälpa den ännu mer på traven genom att stoppa i sig fel grejer vid fel tillfällen. Tråkigt att läkarna inte lägger större vikt vid olika matkombinationers betydelse för hälsan...

Några tips:

Ät frukt INNAN maten, den lämnar magsäcken fortast och bryts ner snabbt. Alternativt tre timmar efter för att undvika onödig jäsning. Undantag är ex mango, papaya och ananas som innehåller enzymer som hjälper kroppen bryta ner protein.

Ät protein tillsammans med grönsaker. Alltså kombinera fisk, kött och fågel med grönsaker och skippa att blanda dem med ex potatis och ris..

Ät stärkelserika livsmedel med grönsaker. Detta betyder att bröd, ris, potatis och dylikt kombineras bäst med grönsaker och alltså inte funkar lika bra med kött..

Resultat om man ändå väljer att blanda stärkelse och protein? Det tar längre tid för maten att lämna magsäcken, för kroppen att tillgodogöra sig näringen från maten och risken för onödiga jäsprocesser ökar radikalt.

Var och en väljer självfallet hur den vill göra. Jag är ingen expert på området, jag vet men jag följer det inte alltid.. det är inte det lättaste att bryta en (o) vana - MEN när man testar så inser man snart att det ligger något i det här resonemanget och det kan vara väl värt att pröva!! Olika kroppar bryter självfallet ner maten olika bra, men om man vet med sig om man har en känslig mage är alla medel värda att testa.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar