torsdag 13 oktober 2011

Det finns ett intressant sätt att ta reda på vilken inflammatorisk (eller annan tarmsjukdom för den delen) som man lider av med lite mer noggranna mätningsmetoder. 

Metoden heter DiBiCol och kräver endast en enda biopsi av tarmvävnad och använder uttrycksprofilen hos sju specifika markörgener tillsammans med en speciellt designad algoritm för dataanalys. Testet har verifierats i tre kliniska studier med mer än 300 patienter och metoden beskrevs ijuninumret 2008 av Gastroenterology (von Stein P et al, 134:1869-81), tillsammans med en ledarartikel om diagnostiken.


Undrar just hur långt tid det skall ta innan man börjar generalisera denna undersökningsmetod och använda den på merparten av patienter istället för att bara kasta in dem i fack som mestadels grundar sig på antagningar från mer eller mindre kompetenta läkare.. jag skulle inte vara sen att prova om jag fick chansen!! 


Kanske är det ett sådant här test som krävs för att rädda dem som av misstag hamnat i "fel fack" och av den anledningen inte får den hjälp de behöver...? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar