tisdag 18 oktober 2011

IBS forskningsrapport

Har ägnat större delen av eftermiddagen åt att läsa lite forskningsrapporter, och fastnade för en om IBS. Den är skriven av Hans Törnblom på Karolinska i Huddinge - även om den inte direkt är från igår! Intressant läsning, där man konstaterar att man bör lära sig av misstagen kring Helicobakter pylori infektionen, det vill säga att magsår inte drabbade stressade själar av psykologiska orsaker utan att de drabbades av magsårsinfektion på grund av en infektion av just helicobakter pylori.

Vid mer genomgående undersökningar av patienter med Svår IBS hittar man fynd som tyder på att även denna "diagnos" kan utlösas av diverse bakteriella infektioner. Dessa stannar kvar i slemhinnan och fortsätter att ställa till problem i olika stor utsträckning. Att antibiotikabehandling och kvinnligt kön är två stora riskfaktorer talar man också mycket om. Det som är mest skrämmande är väl att detta, i dagens läge, är en ganska gammal studie och att man fortfarande inte vet den egentliga orsaken bakom "IBS" och att man heller inte behandlar denna patientgrupp med den respekt de förtjänar.

För intressant läsning gå till
http://publications.ki.se/jspui/bitstream/10616/39074/1/thesis.pdf
Det är den sista delen av rapporten som är på svenska för den som inte orkar läsa igenom hela den engelska avhandlingen, även om denna rekommenderas mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar