söndag 9 oktober 2011

Elvis vägrade stomi

Det här är en intressant vinkel som jag tidigare varit och nosat i. Senast igår läste jag om det igen, då i "kanalen" tidningen som ges ut av Mag och Tarmsjukas riksförbund (rekommenderas alla som har besvär i mage och tarm, man får faktiskt en del tips i den där tidskriften!).

Det sägs alltså att Elvis dog av förstoppning. Att när han obducerades hittade man avföring i hans tarm som legat där i 4-5 månader (!) man kan undra hur han över huvud taget stod på benen? Självförgiftning så in i norden! I dess sanna bemärkelse. Tydligen var hans tarm sjukligt utvidgad (välkommen i klubben!) och dessutom onormalt lång, vilket gjorde att man erbjöd honom en stomi (som kanske skulle blivit hans räddning?) men Elvis vägrade stomi och ville leva som en "vanlig" karl. Uppenbarligen blev det hans död. Han påstås ha dött av något så "enkelt" som förstoppning. Vem har sagt att förstoppning inte är dödligt?

Jag har själv stått i valet och kvalet över om jag skall låta dem sätta in en stomi eller inte. Skall villigt erkänna att jag själv inte fixade tanken på den, även om jag vet att det är många som blivit hjälpta av just en sådan lösning. För mig har det aldrig känts rätt och jag har aldrig kunnat acceptera tanken. Men jag beundrar dem som fattat beslutet om att välja stomi framför dagliga smärtor och jag beundrar deras mod. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar