söndag 29 januari 2012

Läkarbesök på Huddinge

Har varit lite tyst på bloggen några dagar nu. Har inte haft tillgång till dator och ingen ro i kroppen till att sitta stilla. Skriver som bekant från min cykel i normala fall så att sätta sig vid bord o knö ihop magen för att knappa på en dator.. det hör liksom inte till min värld...

Hur som helst. Det var ett bra möte med läkaren på Huddinge. Greger. Gillar honom fett. Fånigt uttryck men det understryker ju hur mycket jag faktiskt uppskattar hans engagemang och hans kunskap. Dessvärre är han påväg (har varit rätt länge) att trappa ner och jobbar ganska lite med patienter nuförtiden..  skam för läkarkåren måste jag säga! Han är en enormt kunnig och intresserad doktor och det finns få i det här landet av hans kaliber. Han verkar genuint intresserad av sina patienter även om han inte lyckas lösa alla fall och har alltför lite tid att spela med.. tjugofem procent är inte mycket.. när man skall hinna träffa alla de hopplösa fall som väntar i det här landet.. :-/ då gäller det att ha tur och hamna i prioriteringen..

Han förklarade för mig att han sagt upp ca 220 patienter från sin lista.. över 170 av dem hade han bara meddelat via brev att han inte längre var deras läkare typ, detta var dock folk som inte gått där på ca 3-5 år och övriga hade han bollat vidare till andra doktorer. Gosh vad glad jag var över att inte vara en av dem. Dessutom har hans tilltänkte efterträdare Hans Törnblom tydligen flyttat till Göteborg istället..  men för min del kan jag ju hoppas att det är positivt.. en Greger lärling på Västra Götalands mark.. det bådar gott. Tydligen är han på Sahlgrenska nu. Det känns ju i alla fall bra att ha någon som kan tänka utanför ramarna på rätt sida Sverige.. men å andra sidan.. hur lång tid tar det innan VG formar om honom efter sin egen lilla tajta mall?

Nog babblat om det där. Min tarm, läkarbesöket. Som jag befarade hade Greger inte så mycket nytt att komma med vad gäller min tarmproblematik just nu. Ingen vill göra något med en gravid kvinna.. tyvärr.. jag hade nästan räknat med det men man blir ändå besviken över att få det konstaterat. Han avrådde mig från att ta melatonin under graviditeten (vilket jag slutade med så fort jag fick veta att jag var gravid) eftersom det saknas studier på gravida.. så där sprack det lilla hoppet om naturlig sömn.. men däremot rådde han mig dubbla dosen av sömntabletterna och sa att jag får ta dem varje kväll om jag behöver. De gjorde susen första nätterna jag provade. Man skall ta dem flera timmar innan man lägger sig för att få effekt eftersom de är ganska långtidsverkande.. och ja, de gav effekt! Sov som en stock o tom snarkade.. snarkade?! Jag! Jises.. det går utför.. :-/

Hur som helst. Lite nya spår att spinna vidare på efter graviditetens avslut. Bland annat har de kommit fram till att "såna som jag" med förstoppningsproblematik (nu pratar vi INTE hårda i magen här, utan förstoppning i form av avföring som inte kommer igenom systemet oavsett!)  har mer än dubbelt så många mastceller i tunntarmen jämfört med "normala" människor..  vad detta beror på eller hur det kommer sig, vad som lett till vad - det vet man ännu inte.. men intressant var det. Man börjar fundera på om problemet egentligen inte sitter i tjocktarmen utan att det faktiskt sitter i tunntarmen.. som sagt intressant. Eventuellt får jag vara med i en ny studie som syftar till att minska antalet mastceller i tunntarmen, men det kan komma att dröja länge innan denna studie blir beviljad..  sponsorer etc och godkännanden åt höger o vänster.. men det väcker i alla fall lite hopp inför framtiden? Dessutom skall jag prova en medicin mot IBD (inflammatorisk tarmsjukdom) efter förlossningen för att se om denna kan hjälpa det minsta.. gör den det skall vi öka dosen och se vad som händer. Att det finns någon form av inflammatorisk process i tarmen vet de ju sedan länge men frågan är vad den beror på och hur den uppträder?

Mycket matnyttigt i alla fall och sen skickade han även remiss till kirurgen (inte min favvo men ändå..) för att se om vi skall göra om tjocktarmsmanometrin igen (de har tydligen ny utrustning) och ställde även frågan om fler botoxinjektioner i tarmen, fast på andra ställen.. vi får se vad jag får till svar.

Kändes i alla fall långt ifrån meningslöst att besöka Huddinge den här gången. Resan var en pina men vad gör man inte..  jag hoppas att jag snart hör från kirurgen, men det tvivlar jag på.. att jag snart får besked om vad hon tycker. Sen blir det intressant att veta vad blodproverna visade den här gången. Järnvärdet var med bland annat och det var ju inte så bra sist..  men jag klunkar blutsaft och käkar jordgubbar i mängder så jag hoppas det bättrat sig lite.. 

6 kommentarer:

  1. Nu blev jag rätt nervös:/ Borde jag ha fått ett brev om jag blivit avskriven som patient hos honom? Eller kan jag ha blivit det utan att veta? Bergis får jag en kalldusch nästa gång jag ska dit...tyvärr, det är sista gången du får komma hit.. Huh, nu mår jag illa (extra):/

    SvaraRadera
  2. Hej M! Nej, du är säkerligen inte avskriven! Du går ju ganska frekvent hos Greger och de patienter som blivit avskrivna har han skrivit brev till (Det sa han själv i alla fall) så har du inte fått något sådant brev bör det ju vara lugnt även för din del!! Oroa dig inte, inte mer än vanligt i alla fall!! :)

    SvaraRadera
  3. Okej;) Måste ringa gastro imorrn och checka iaf så att jag slipper fundera..

    SvaraRadera
  4. Du ska inte behöva checka gumman.. är du avskriven skall du ha fått ett brev. Som jag uppfattade det för ett tag sedan. Du har nog inget att oroa dig för! Jises, jag menade inte att ställa till det för dig, ville bara förmedla vad han sa till mig. Kram

    SvaraRadera
  5. Du ställer inte till det! Det är bara jag som är lite för stingslig och orolig just nu, rädd att få mer problem än som redan är;) Nä, men ska kolla iaf...skulle ändå ringa dit om en annan sak:)

    SvaraRadera
  6. Oki, då får vi bara hoppas att du får positiva besked från Huddinge då :) jag tror iaf inte du hör till dem han avskrivit.. du hade garanterat fått reda på det i så fall. Såvitt jag förstod det var det mest patienter han inte träffat på länge och som själva inte försökt få tag på honom.. som han ansåg kunde gå till någon annan alt inte behövde hans hjälp längre.. så du lär ju inte tillhöra den gruppen iaf ;) Sköt om dig vännen!

    SvaraRadera