fredag 16 mars 2012

Denna förbaskade reklam!

Är bara tvungen att skriva några ord om denna förbaskade tv-reklam... som får oss att tro att vi kan bli "friska" bara vi stoppar i oss tillräckligt med tabletter. Den som råder oss att ta en alvedon när vi har huvudvärk istället för att reflektera över VARFÖR vi har huvudvärk just då och kanske istället försöka behandla ORSAKEN- innan vi tar till nödlösningen alvedon? Nej, man ska inte behöva tänka i det här samhället.. det har läkemedelsindustrin gjort åt oss. Att stoppa i sig ett piller verkar vara lösningen på allt. Tyvärr stämmer det sällan. Att maskera problem leder knappast nånvart i längden.

Nu senast stör jag mig på reklamen för "moxalole" - som för övrigt är en billigare variant av Movicol. Denna produkt sägs vara fantastiskt effektiv vid förstoppning - vilket den kanske i och för sig också är - för många - men långt ifrån alla. Det beror så mycket på VAD förstoppningen beror på!Är man hård i magen och behöver något osmotiskt läkemedel för att lösa så visst, då är det kanske rätt preparat (bortsett från sötningsmedel och annan kemisk gojja de tryckt i denna produkt) men beror förstoppningen istället på en slow transit, ett mekaniskt hinder eller dylikt.. då är moxalole allt annat än den perfekta lösningen. Det är det som gör mig så förbannad. Blir man förstoppad kanske man först ska fråga sig varför man blir förstoppad, vad det hänger ihop med, om man märker vid vilka tillfällen det skett och så vidare. Sen kan man besluta sig för vad man bör testa, men att köra med läkemedel som moxalole direkt.. det känns inte vidare smart? Jag blir bara så arg.

Man gör reklam för cigaretter, alkohol, piller, pulver..  vart ska gränsen gå? 

2 kommentarer:

  1. Håller med:/

    Du, har du sett detta?

    http://www.nature.com/ajg/journal/v107/n3/full/ajg2011458a.html

    http://www.doktorn.com/artikel/ett-steg-n%C3%A4rmare-en-behandling-mot-ibs

    Tror din favoritdoktor (ironisk) pysslar med något logiskt för en gångs skull och har hajat (och kunnat visa på) kopplingen immunsystem-nervsystem-tarm. Tror de är lite samma sak på spåret som KS, men ligger nog lite mer efter;)

    SvaraRadera
  2. Hej M!
    Tack för länktipsen. Min "favoritläkare" haha, ja du har så rätt så.. ironiskt så ;) Kanske börjar även han att förstå att ibs inte sitter i "Huvudet" och att ibs är långt mycket mer än bara en funktionell tarmstörning? Det var på tiden i så fall.. men att komma ikapp KS.. det lär väl ta ett tag innan de når dit de har ju några års försprång om man säger så!!

    SvaraRadera