onsdag 28 mars 2012

Ännu en diagnos, ännu en behandling...

Jaha, då har jag alltså varit hos Barnmorskan och hos kirurgen och gjort min rektoskopi.. eller tja, gjort och gjort den gick inte direkt att genomföra pga att det smärtade så. Men jag fick i alla fall svar på vad det är som gör att tarmen hellre matar ut sig själv än att mata ut skit o varför det gör så förbannat ont..   det tog inte många minuter för läkaren att konstatera att jag har en analfissur (spricka) och en ganska kraftig analspasm som med all säkerhet funnits där ganska länge o blivit kronisk. Detta underlättar självfallet inte läkningen av fissuren.. tvärtom. Med mina övriga tarmproblem (Iäs invagination, enterocele, megacolon, nervskada.. ) blir det inte direkt lättare med ännu en diagnos. Speciellt som denna inte går att behandla förrän efter bebis är ute..  o sprickan blir ju inte direkt mindre av utebliven behandling o fortsatta besvär att tömma tarmen. Som om jag inte hade nog besvär av det innan??

Har fått nitroglycerinsalva utskriven, men denna får jag inte påbörja förrän efter förlossningen. Då skall de även försöka att dilatera tarmen för att lösa den akuta spasmen. Har varit med om detta förut, dock enbart i narkos. Har även fått botulinumtoxin injicerat i analsfinkern och vet att detta står på bordet inför framtiden igen. Dock inte så länge jag har bebis i magen och förmodligen inte i det här länet!

Läkaren var dock bra, lite smårolig och gjorde sitt bästa för att lätta upp stämningen. Lovade att informera förlossningsläkaren och var tacksam att det blir snitt och inte vanlig förlossning med tanke på dessa och övriga tarmproblem som inte direkt skonas vid en vaginal förlossning.. tvärtom. Han lovade dessutom att kalla mig om åtta veckor igen för att se om fissuren läkt eller inte. Annars kan det blir tal om operation eller andra åtgärder.. som han ansåg mer drastiska. Botulinumtoxin hörde till de mer invasiva som han uttryckte det.. jo, jag vet.. det känns ;)

Men.. just nu känns det mest rätt jobbigt. Det enda jag kan göra är att smörja med massa smärtstillande salva och det hjälper mig inte direkt att gå på toa.. :-/ men nu vet jag i alla fall att jag hade rätt, det var något som inte stod rätt till o smärtan var definitivt inte inbillad. Krampen gör att tarmen matar slemhinna istället för avföring och tja den uppkommer pga smärtan från fissuren helt enkelt.. sen att lösa en kramp som suttit i i flera år.. det är väl inte direkt det lättaste..  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar