måndag 27 februari 2012

Sjuka jävla vård

Det enda man kan veta är att den inte fungerar som den ska. Missade tyvärr programmet "spricka hela vägen" när det sändes på Uppdrag Granskning i höstas. Var nånstans i krokarna kring vår bröllopsresa och det liksom rann ut i sanden..  lyckades, med hjälp av maken, hitta programmet på youtube igår och kollade.. fy fan säger jag bara. Ännu ett bevis på denna icke-fungerande vård som enbart verkar syfta till en sak: prestige och pengar. Vart är empatin hos människor? Jag trodde en gång att läkare svor sin ed att hjälpa folk och brann för att göra precis det.. men insåg ganska snart att så inte var fallet. Min pappa försökte länge få mig att tro att när man väl kommer in in vårdkarusellen så skall det funka klockrent.. ack så fel han hade.. något han själv dyrt fick erfara. För dyrt. Det kostade honom livet.

Hur som helst.
Programmet igår handlade om vaginala förlossningsskador, sfinkterrupturer med andra ord. Känner till ett flertal i min omgivning som fått sådana skador - det är rätt skrämmande med tanke på att jag själv ännu inte ens fött barn. Ingen av dessa är speciellt gamla. Av programmet framgick dessutom att man tidigare utövade dessa perianala skydd även i Sverige, men att detta försvann då förlossningsvården "moderniserades" och barnmorskan fick en mer passiv roll. Sjukt! Nu vill man inte ta tillbaks dessa förebyggande åtgärder utan ser hellre att ca 3000 kvinnor per år får dessa allvarliga skador som i många fall ger men för livet. Jag blir så arg!! Om det hade varit män det handlat om hade detta aldrig hänt..  men vi kvinnor, vi har inget val? Bebisen måste ut och vad ska vi göra? Lita på de läkare och barnmorskor som sitter inne med kunskapen men som inte använder den? Det gäller att vara påläst. I Finland har man i Skandinavien minst antal sfinkterrupturer och där är man fortfarande noga med att använd sig utav ett handgrepp och perianalskydd. Även i Norge har antalet allvarliga bristningar av den här typen minskat sedan socialstyrelsen (motsvarande) införde rekommendationer kring perianalskydd och man började använda dem. Men Sverige.. nej, vi litar till "vår egen statistik" o att kvinnorna har så ont..  det kan ju inte vara möjligt?

Sen blir jag tipsad om att läsa om denna tjej, Emilia 27 år, som dog pga sin obehandlade endometrios som ledde till totalförstoppning. Fattar inte hur jag kunnat missa det? 32 läkare (!!!) träffade hon på SU utan att få hjälp..  när hon tillslut opererades (i MALMÖ!) fick läkarna en chock då de tömde hennes tarm på tio liter (!!!) avföring. Hon dog några dagar senare då hjärtat inte längre orkade med..  jag blir så arg att jag skakar.. ska sånt här få ske i dagens Sverige??

Sen dessa läkare som utsätter sina patienter för sexuella övergrepp. Människor som är i beroendeställning som kommer för att få hjälp.. o blir totalt kränkta av dem som förväntas hjälpa dem. Även detta ett reportage från Uppdrag Granskning om en läkare som under tio år utsatte sina patienter för diverse sexuella trakasserier och övergrepp - anmälningar kom in men inget gjordes!? Hur är detta möjligt?

En sak är säker: Vården i Sverige är under all kritik och den funkar definitivt inte som den ska. Dags att något yttre oberoende organ börjar granska vad som egentligen sker innanför dessa sjukhusdörrar kanske..  dit man kommer för att få hjälp.. när man som mest behöver det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar