måndag 27 februari 2012

Paraffin för att hjälpa tarmen

Min mage är fortfarande åt skogen. Världens värk även igår. Fick inte ordning på magen trots enorm manipulation igår utan fick leva med smärtorna resten av kvällen och natten. Att äta var återigen en pers. Minskade ner på tarmslim till en tablett eftersom jag mått så fruktansvärt illa och provade att öka på oxypowdern till tre. Summa summarum? Stopp. Fick nästan inte ur mig något imorse utan tarmen bara sprängde. Hemskt.

Bestämde mig för att testa det flytande paraffin som jag fick på Östra vid senaste besöket för att se om detta kna hjälpa till att lättare få avföringen att lämna kroppen. Det är sådant de ger till kvinnor som av någon anledning inte kan tömma tarmen efter en förlossning eller råkat ut för diverse skador.. lika bra att prova förr snarare än senare.. eftersom det kan bli ett av de medel jag får ta till efter det snitt som planeras för mig inom de närmsta månaderna. Hemskt att svälja, men med massa juice som dolde smaken efter fick jag nog i mig i alla fall en tio ml? Bättre än inget.. rek är 15 två gånger om dagen, men vill ju se hur jag reagerar också.. man skall trots allt vara försiktig med paraffin när man har tarmproblem står det.. o tja.. tarmproblem har jag ju.. det är det minsta man kan säga..

Läste lite om orsaker till förstoppning.. rätt skrattretande. Vet inte hur många gånger jag läst det här.. men kan ju konstatera att av 6 nämnda huvudorsaker har jag åtminstone 3-4 stycken. Fantastiskt. Metabola (hypothyreos), anorektala tömningshinder (Invagination o prolaps), megacolon.. Neurologisk skada i tunntarmen. Fantastiskt? Men vad hjälper det att veta när inget görs för att komma åt orsaken?

Orsaker

Livsstilsrelaterade: dåligt vätskeintag, fiberfattig kost, nedsatt fysisk aktivitet. Arbetssituation; skiftarbete, brist på avskild toalett etc.
  • Metabola orsaker: diabetes, hypothyreos, hyperkalcemi, hypokalemi.
  • Tarmrelaterade: motorikstörningar såsom colon irritabile, divertikulos och "slow transit colon". Megakolon (medfödd eller förvärvad). Tumörer, strikturer och organiska tarmsjukdomar.
  • Anorektala tömningshinder.
  • Psykiska orsaker: depression, anorexia nervosa och kronisk stress.
  • Läkemedelsutlösta orsaker: behandling med kodein och övriga opioider, järnpreparat, antikolinergika, antacida, vissa antidepressiva, kalciumantagonister och kalktabletter.
  • Neurologiska orsaker: ryggmärgsskador, Parkinson's sjukdom och stroke.

2 kommentarer:

  1. Hej hittade din sida , då jag letade om hugg besvär mage ,Ja det är jobbigt då mage & tarm krånglar det vet jag men jag har inte dina problem med magen tror jag..inte läst din sida helt.
    jag får gå ofta istället, och sen krampar det i tarmen känns som hugg i mellangärdet, under bröstet och då blir man orolig.Har en massa andra sjukdommar också så jag vet hur jobbigt allt kan vara då man inte mår bra och då mår inte psyket bra heller. ha det bra! Mvh Countryliten

    SvaraRadera
  2. Hej! Du har rätt, jag har nog tvärt emot dina besvär. det vill säga jag KAN INTE gå på toa, därav huggvärk och smärtor.. men oavsett vilket problem man lider av eller vad det är som ställer till det så är ju summan av kardemumman densamma... det vill säga att vad som än gör att man mår dåligt tar man stryk båda fysiskt och psykiskt av det. Magen styr det mesta i våra kroppar och att den fungerar optimalt är en grundförutsättning för att kunna må bra. Sen som du säger.. en sjukdom kommer sällan ensam. Det där känner jag igen. Från mig själv och många andra! Lycka till och ha det bra du med.

    SvaraRadera