tisdag 15 mars 2011

Tarmdagbok

Jag fick min så kallade tarmdagbok från Östra igår. Vet inte hur många såna jag fyllt i under alla dessa år? De ser alla lite olika ut. Olika typer av graderingar (för att det ska vara omöjligt att använda sig av samma?) och mer eller mindre detaljerade. Vissa med antecknigar om mat, andra helt utan. Denna variant var utan. Handlar mest om antal avföringar (de förutsätter mindre än tre per dygn eftersom det handlar om "förstoppning" - bara där är de ute o cyklar.. jag är fortfarande inte förstoppad på normal väg.. jag har tarmstopp men jag är inte hård i magen o behöver gå på toa MÅNGA gånger mer än så per dygn.. typ åtta,nio i normala fall? Vissa perioder har det varit upp till trettio.. när jag sa det till en läkare (på Östra, suck) gapade han mest och kolla snett på mig. Man kan inte vara "förstoppad" och samtidigt springa på dass hela tiden.. ? Jo, det är just det man kan.. ibland önskar jag att det var en vanligt förstoppning jag led av. En sån som går att bota med katrinplommon och lavemang!!

Hur som helst. Tur i oturen har jag ju förutsett detta. Jag har redan skrivit ner mina tarmvanor under två veckors tid. Som jag har det. Den här dagboken är totalt oanvändbar för min del. Tre gånger? O man ska beskriva hur länge man suttit på toa o krystat hur konsistens varit om man behövt hjälpa till om man tagit avföringsmedel och så vidare och så vidare. Hm. Låt oss se. Min dage ser ungefär likadan ut VARJE dag. Jag kan inte gå på toa, alltså tar jag avföringsmedel. Ja. Jag kan inte skita som folk alltså sitter jag inte o väntar på att tarmen ska köra ihop sig på dass. Jag använder min bräda och när det är dags -då rusar jag. För glatta livet. Det är bära eller brista. Dvs gå på toa eller inte gå på toa. Är toan upptagen? Katastrof. Kört för den gången. Medlet (resulax) vandrar då uppåt istället. Det gäller att göra sig av med det när tillfälle ges. Jag har ungefär två minuter på mig från det att värken sätter igång på brädan.

Konsistens? Grötigt, onedbrutet, kladdigt.. ?! Behöver jag hjälpa till? Ja, trycker på buken (det alternativet finns inte heller med som val)

Så hur användbar är denna dagbok egentligen? Jag tror jag kör min egen variant. De får helt enkelt gilla läget. Jag VET ju hur min mage är VARJE dag så tro mig om det sker nån förändring lär jag märka det DIREKT utan en dagbok som ingripande beskriver konsistensen på det jag får ur mig. Grejen är ju att KUNNA få ur mig det UTAN att behöva spendra timmar upp o ner. Hur svårt kan det vara att märka en sådan radikal skillnad? Med elektroder i ryggraden borde jag dessutom inte kunna ligga upp o ner på min bräda. Jag borde få jävligt ont av det. Att bara utsätta sig för en sån sak, med tanke på att brädan är min räddare i nöden, visar väl hur jävla desperat jag egentligen är att bli bra? Eller bättre åtminstone..

Ska ringa operationsplaneraren idag igen. Höra om de slagit fast nåt datum ännu.. jag tänker inte låta dem få det så enkelt.. jag tänker göra min röst hörd. En gång för alla. Jag litar inte på att de gör sitt jobb utan min hjälp. (fast jag tvivlar på att de själva ser det så!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar