måndag 28 mars 2011

Mulberries - superbär bra för magen?

Har bakat bröd idag. Med rågskållning. De doftar faktiskt ljuvligt. Jag hoppas magen skall gilla dem. Slängde i lite katrinplommon, chiamjöl, havregrön, linfrön.. ja, lite saker som egentligen inte skulle vara med i receptet.. lite honung istället för sirap.. tja, lite såna grejer.. bytte vetmjöl mot dinkel..  Jag följde inte receptet den här gången heller med andra ord. Men det ser förbannat bra ut ändå! För att inte tala om doften.. mmm.. nybakt bröd det vattnas i munnen! O magen spärrar upp sig ännu mer (den är redan tokmätt eftersom jag redan knött i den för mycket idag.. )

Tog en löprunda i solen också. Plågade mig faktiskt iväg. Det var lite kämpigt, kroppen känns inte i jättebra form men det kändes bra mycket bättre efter. Fick släpat runt hundarna på en promenad också. Mindre magskak och mer släp, men ändå.. att röra sig är bättre än att sitta still! Fick överdosera resulaxen imorse också vilket inte direkt är jättebra när man vill undvika ballongmage.. men vad gör man inte när tarmarna tynger o känns som de ska trilla ur kroppen?! Den biten hjälpte den mot i alla fall - men sen kom ju då dessa ballongbiverkningar.. sorbitol.. aldrig bra för tarmen (eller bakterierna för den delen!)

Testat nåt nytt idag. Mullberries. Var lite skeptisk först. De ser lite suspekta ut. Smakade dock klart över förväntan! Gott! Kan definitivt tänka mig att stoppa i mig såna där istället för sega gubbar.. men å andra sidan.. jag har ju aldrig gillat sega gubbar så det var kanske ett dåligt exempel..? Choklad? Hm, nja det tror jag väl inte jag är trots allt chokladnarkoman - men att äta dem när sötsuget slår till det kommer jag definitivt att göra..

Hitta en sida med beskrivning av alla dessa superfrukter o superbär.. intressant läsning! Har testat de flesta kom jag fram till o de enda jag egentligen inte uppskattat smaken av är väl maca.. blanda i smoothies står det, men jag vet i fan.. den liksom förstör mina annars så härliga fruktiga smoothiesar. Är mer fan av det råa proteinpulvret som jag tagit till mig med förtjusning o blandar i både morgonmål och kvällssmoothie! Så gott! Lite extra kalorier och lite extra näring utan att belasta magen alltför mycket. Helt i min stil. Nu väntar jag väl bara på att musklerna ska börja växa också ;)

Superfoods

Mullbär
växer på träd, bären, som egentligen är en stenfrukt, är saftiga och söta. Mogna mullbär finns i olika färger: rött, vitt, rosa och svarta. Mullbären är söta och har en nötaktig smak.
Mullbär gör för dig:
Mullbär är ett superbär främst pågrund av dess höga innehåll av antioxidanter, är rik på järn, kalcium och förmåga att stabilisera blodsockernivån. Mullbär är också en bra källa till protein och innehåller resveratrol är väldigt nyttigt för hjärtat och för ett långt leverne. Inom kinesisk medicin har de använts i tusentals år.
Använd så här:
Mullbäret är gott att äta direkt ur påsen som när du är sugen på något sött. De är också supergoda i smoothies, desserter, snacks, musli och rawtryfflar.

Incanberries
kallas även gyllene bär.
Incanberries gör för dig:
De har en mycket god sötsur smak och är otroligt näringsrik. De ses som en god källa till bioflavonider och pektin, och är rika på vitamin A & C och har ett högt protein innehåll på 16 %.
Använd så här:
Lägg de små exotiska russinen i smoothisar, raw musli, chokladbitar eller smaska på som de är.

Cacaobutter (Kakosmör)
Kakaosmöret tillverkas genom kallpressning av kakaobönan. Fettet som finns naturligt i kakaobönor ger choklad dess säregna mjukhet och känslan av att smälta i munnen.
Kakaosmör gör för dig:
Forskning har visat att kakaosmör, trots att den höga halten av mättat fett, inte höjer kolesterolhalten i blodet som många andra mättade fetter gör. Detta beror på dess höga av stearinsyra. Stearinsyra är en av de viktigaste fettsyror i kakaosmör. Denna fettsyra kan minska nivåerna av kolesterol i blodet. Kakaosmör har också antioxidanta egenskaper på grund av tokoferoler och vissa polyfenoler som förhindrar fria radikaler och lugnar hudirritation.
Använd så här:
Gör chunky chokladbitar, lena tryfflar och passar perfekt till att smörja in kroppen med.

Lucuma
Lucuma är en exotisk peruansk frukt som en gång kallades för ”incas guld”.
Lucuma gör för dig:
Lucuma har en smak som påminner om lönnsirap. Den är en perfekt källa av kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler. Speciellt rikligt är innehållet på A vitamin, nicain och järn och även kalcium och fosfor. Lucuma är inte heller försurande och har ett lågt sockerinnheåll, till skillnad från andra sötningsmedel.
Använd så här:
Upptäck den mjuka, lena och söta smaken smoothisar, i din fruktgröt på morgonen eller rör ihop dina egna favoritgodsaker.

Chiaseeds
Chiafrön har en lång historia som mänsklig föda med ursprung i dagens Mexico där både mayafolket och aztekerna använder chiafröna. Fröna var så omtyckta att de användes för att betala skatt med och de var även mycket viktiga som en del i religiösa ceremonier.
Chiafrön gör för dig:
Utav alla växter i hela växtriket är chia den som innehåller mest omega-3 fettsyror. Så mycket som 20% av chiafröet består utav omega-3 fettsyror och förutom det är den även rik på naturliga antioxidanter. En högre andel omega-3 i vår kost förbättrar bl.a. upptag av vitaminer och näringsämnen, minskar risken för cancer, förhindrar hjärt- och kärl sjukdomar och skyddar mot inflammationssjukdomar såsom artrit. Chiafrön innehåller även en mindre mängd omega-6 (3:1).
Chia ger en jämn blodsockernivå pågrund av en gelbildning i magen som förhindrar matsmältningsenzymer att bryta ned kolhydrater till socker och binder upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten, vilket underlättar matsmältningen och förbättrar vätskebalansen. Den har mer kalcium än mjölk, mer omega-3 än lax och linfrö (samt stabilare) och 30% mer antioxidanter än blåbär.
Använd så här:
En anledning till varför chiafrön har blivit en så populär källa till omega-3 är att de kan ätas som de är och de behöver inte krossas eller malas som t.ex. linfrön för att kunna tas upp av kroppen.
Chiafrön har en mild och neutral smak. Blandas fröna med vatten bildas en gele.
Akut hungrig lägger jag chiafrön i en kopp te, juice eller vatten – dricker och känner mig skönt mätt.

Maca
Maca är en rotfrukt som växer i kallt klimat i Anderna. Där har den under tusentals år används av Inkafolket både som medicin och som näringskälla. Den har en jordig och nötig smak som påminner lite om rädisa.
Macan gör för dig:
Maca används för att öka uthålligheten, förbättra vårt immunförsvar, öka din energi, öka hjärnans kapacitet och förbättra vår prestationsförmåga. Det reglerar också kvinnors hormonella balans. Macan sägs även påverka sexlusten positivt och kallas även för ett växtbaserat Viagra.
Maca är en väldigt näringstät födokälla som innehåller stora mängder vitaminer, enzymer, och alla essentiella aminosyror. Aminosyra-innehållet i den här växten ligger runt 14 %. Den har verkligen en rik uppsättning av mineraler (selen, kalcium, magnesium och järn) och har ett proteininnehåll på 14 %.
Använd så här:
Macapulvret kan tillsättas till juice, smoothies, raw choklad, eller ta som jag, en shot med maca när du behöver extra energi.

Acai
Acai är ett litet mörklila bär, som växer på palmträd i Sydamerika. Allt sedan antiken har de inhemska indianstammarna använt Acai som medicin och acaiträdet kallas därför Livets träd. Idag är bäret klassat som ett superfood för sina nyttiga egenskaper.
Detta gör acai för dig:
Rent näringsmässigt är Acai ett rik källa till antioxidanter. Den har ett av det högsta ORAC värdena som bär ( ORAC är ett värde som man mäter antioxidanter i). Acai är späckad med essentiella fettsyror. Bären är också en rik källa på vitaminer, speciellt C-vitamin, mineraler och många andra mikronäringsämnen såsom polyfenoler och flavonoider. antocyaniner.
Använd så här:
Utöver sin fantastiska färg har Acai en rik och krämig konsistens med en lätt syrligt mild smak som påminner om choklad och bär. Använd i smoothisar, snax, raw kakor och bananglass.
Cacao (Kakao)
Chokladens historia börjar redan på 1000-talet då chokladbönorna användes som betalningsmedel i Centralamerika. Under Aztek- och Maya-kulturen kallades frukten för Xocolati – ”Food of the Gods.
Kakaon gör för dig:
Kakaon har mer antioxidanter än något testat livsmedel hittills. Den har således högre andel antioxidanter än både blåbär, rött vin och te. Faktum är att kakaon har upp till fyra gånger så högt innehåll av antioxidanter i jämförelse med grönt te.
Kakao innehåller rik på aminosyran tryptofan som påverkar serotoninnivån i kroppen, som är vårt välmående hormon. Det är det som produceras mycket av sig själv är när vi kära! Detta är en av anledningarna till att kärlek och choklad har en djup ömsesidig växelverkan. Det finns även ämnen i kakaon som också hjälper till att öka fokusering och koncentration.
Kakaobönor är rika på en rad viktiga mineraler som magnesium, svavel, kalcium, järn, zink, koppar, kalium och mangan.
Använd så här:
Kakabönorna fermenteras (jäses) lätt för att sedan torkas på 40-42 grader. När bönan är genomtorr mals den till ett pulver. Kakaobönan kan även ätas hel eller krossas till kakaonibs (bitar). Raw kakaopulver används som ”vanligt” kakaopulver; till efterrätter, godsaker och smoothisar.

Coconutoil (Kokosolja)
Kokosolja kallpressa ifrån kokosnöten och har svag smak av kokos.
Kokosoljan för dig:
Kokosolja innehåller laurinsyra som i kroppen omvandlas till monolaurin. Den innehåller även kaprylsyra. Monolaurin används av kroppens immunförsvar. Både laurinsyran och kaprylsyra har antibakteriella egenskaper. Laurinsyra kan även skydda mot svampinfektioner och tarmparasiter Kaprylsyra tillför syra till tarmen vilket gynnar tillväxten av goda tarmbakterier, speciellt mjölksyrabakterier.
Använd så här:
Energin i kokosoljan omsätts däremot snabbt i kroppen, vilket gör att kroppen hellre förbränner fettet än att lagra det. Är det bästa fettet att använda i matlagning eftersom, kokosfettet är stabilt även vid höga temperaturer. Bred den på smörgåsen eller dina raw kex. Mixa i din smoothie, gör mjuka tryfflar och underbara chokladsåser. Den kan även användas som skön massageolja och är fungerar som en undergörande hårinpackning.

Gojiberries
Goji betyder ”happy”. Gojibäret (vargbär) klassas som ett av de näringstätaste superfoodsen och kallas föryngringsbäret. Gojibusken växer främst i Kina och Tibet. Traditionellt har gojibäret använts inom medicinen av de kinesiska munkarna, och håller fortfarande en stark position inom den österländska medicinen, men börjar bli allt vanligare även inom den västerländska.
Gojibären gör för dig:
Bären innehåller bland annat alla essentiella aminosyror, 21 mineraler, vitaminer, 6ggr mer betakaroten än morötter, 15 ggr mer järn än spenat & 500 ggr mer C-vitamin än apelsin! Gojibären anses förbättra motståndskraft mot virus, bakterier och svampar. Den anses även förbättra synen, sänka blodtrycket och förbättra sömnen.
Användning så här:
Bären smakar som en blandning mellan lingon, russin, tranbär och hallon. Gojibären äts med fördel som de är -direkt ur påsen, i müsli, på fruktgröten, i fruktsallader eller mixade i smoothies. Du kan även brygga te på de små röda näringsbomberna och dricka vätskan för att sedan mixa ner det resterande av bären i smoothien.

Hempseeds (Hampafrön)
Hampafröet är egentligen en nötfrukt med nätådrigt skal. Det innehåller ca 30-32 % fett samt 20-24% protein. I Sverige odlas hampa i flera delar av landet.
Hampfrön gör för dig:
Det är allmänt känt att Hampafrön har det högsta innehållet av essentiella fettsyror (omega 3, 6 och 9) av alla växter. Hampafrö innehåller alla essentiella aminosyror och essentiella fettsyror som behövs för att hålla sig frisk. Dessa essentiella fettsyror skapar hudens, hårets, ögonens lyster och är även väsentliga för tankeprocesserna. De smörjer (renar) blodkärlen och är betydelsefulla för ett starkt immunförsvar.
Hampafrö innehåller främst E-vitamin och karoten (förstadium till A-vitamin. När det kommer till mineraler är hampfrön (hampafrön) en bra källa till kalcium, magnesium, fosfor och kalium
Använd så här:
Hampfrön är ett näringsriktigt och nyttigt godis och har en mild nötaktig smak. Utmärkt som bas i smoothisar, strö på sallader, rulla snaxbollar i eller ha i chunky chokladbitar.

Hempprotein (Hampaprotein)
Hampapulver är hampafröet som är malt och
Hampapulver gör för dig:
Det är allmänt känt att Hampafrön har det högsta innehållet av essentiella fettsyror (omega 3, 6 och 9) och essentiella aminosyror av alla växter. Det gör det även till ett perfekt substitut för kött eller som ett proteintillskott i sin kost. Hampa har alltså komplett protein i en form som är lättsmält och tas upp av kroppen..
Dessa essentiella fettsyror skapar hudens, hårets, ögonens lyster och är även väsentliga för tankeprocesserna. De smörjer (renar) blodkärlen och är betydelsefulla för ett starkt immunförsvar.
Hampan innehåller främst E-vitamin och karoten (förstadium till A-vitamin) men även mindre mängder av andra vitaminer. När det kommer till mineraler är hampfrön (hampafrön) en bra källa till kalcium, magnesium, fosfor och kalium. Små mängder finns av bland anat. järn och zink.
Använd så här:
Hampa protein pulver lämpar sig för veganer, vegetarianer och alla som vill öka proteiner i sin kost utan att behöva konsumera vassle eller proteiner soja.
Lägg i din smoothies, rör ned i din fruktgröt eller gör egna proteinbars. När jag ska gå och träna laddar jag med en proteinbar i väskan, så jag är redo att ge kroppen näring efter träningspasset


När jag letade efter info om dessa superfrukter hittade jag även en artikel om spänningar, stress och andra psykiska/kroppsliga problem.. värt att ta till sig för den som inte redan gjort.. följ länken.. http://www.starkare.nu/MainWeb/Home.aspx?CategoryType=Health&CategoryID=115&ContentID=1201&ContentTypeID=11

Bra sida med massa matnyttig information.. kika in på http://www.starkare.nu/  och läs själva :) Nu skall jag återgå till att knåda magen.. det verkar inte hjälpa att trampa idag.. :(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar