onsdag 30 mars 2011

Rifaximin mot IBS

Satt för en stund sedan och läste senaste numret av RMT's Kanalen. Ni som är medlemmar i RMT vet vad jag talar om. Riksförbundet för Mag och Tarmsjukas egen tidning. Finns en hel del intressanta artiklar i den, några av dem har jag faktiskt haft nytta av i mina kontakter med sjukvården. Man får reda på saker man kanske aldrig annars hade hört talas om  - medan andra artiklar kan räknas som gammalt skrot.. som artikeln och halleluhjandet kring PROIBS - som enligt min mening är årtiondets största skämt (eller ett av dem!!)

Hur som helst. Det fanns en liten notis om att antibiotikan Rifaximin skall ha snabb och lindrande effekt på uppspända IBS magar, något jag tänker ta upp med min läkare och kräva att få testa.. känner igen namnet förmodligen har jag redan testat - men i lägre dos. Denna skall, enl artikeln, ges tre gånger om dagen och bestå av 550mg per gång. Jag avskyr egentligen antibiotika, men av nån anledning har jag blivit en sån där som provar nästan vad som helst.. antingen funkar det eller så gör det inte det. Förmodligen inte men då vet jag ju i alla fall. Googlade lite och hittade en artikel från 2008 där man talar om denna antibiotika, men på FASS kan jag fortfarande inte hitta den..

http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=11166

Intressant att det är Magnus Simrén de intervjuat.. min personliga favorit.. not! Men han rabblar ju i alla fall upp en del läkemedel som kan komma på tal vid behandling av denna mycket besvärande sjukdomsgrupp..man talar om att IBS kan orsakas av bakterier i tunntarmen.. jo, tjena det känner vi till.. eller en bakterieinfektion som liksom fastnar i tarmväggen... själv har jag en överväxt av klebsiella i tunntartarmen. Denna har man, vid ett flertal tillfällen försökt behandla men mer eller mindre utan resultat. Verkar vara motståndskraftiga bakterier de där klebsiellianerna! Antar jag har massa annat skit i tarmen också men man kan ju undra hur de överlever i en milj som min kropp skapar!

Vi får se vad som händer med Rifaximin.. men jag tänker ialla fall kolla upp det med min läkare! 

2 kommentarer:

  1. Spännande! Hoppas du får prova det, så kanske jag vågar fråga om det tids nog också... Läst om det en del förut, men som jag fattade det som då verkade man mest anse det riktat mot problem som diarre, nu verkar det vara omvärderat...och eftersom jag anses "förstoppad" så... Det är roligt att de skriver i Aftonbladet att det hjälper mot "ballongmagar";) Jag hoppas inte folk börjar förvänta sig att de ska få superantibiotika som en enkel lösning bara för att de är lite svullna i magen..

    SvaraRadera
  2. Inget svar från Greger ännu o som du själv upptäckte hade de ändrat telefontid så jag missade dem veckan som gick.. :-/ nya tag på måndag! Har ju testat förr men i lägre dos o då hjälpte det inte.. men som du säger "ballongmage" o antibiotika är till att dra saker till sin spets.. antibiotika är sistahandsval inte tvärtom.. ! :)

    SvaraRadera