fredag 18 mars 2011

Ett positivt läkarsamtal - jahoo!

Det kom ett samtal från kirurgen igår. Snacka om att jag blev förvånad. Han ringde inte när jag satt på dass heller eller befann mig i nån annan olämplig situation då jag hade svårt att prata. Han ringde, lägligt nog, när jag låg upp o ner och jobbade med magen på min bräda.

Det var ett bra samtal. Även om det inte ledde till något konkret på momangen så fick jag svar på mina frågor - utan massa knussel. Kändes som han var uppriktig o ärlig för en gångs skull.. det är sällan läkare är det. Åtminstone känns det inte så. Han var villig att medge sina svagheter och han gav mig inga illusioner på något vis. Han gav mig raka svar och det uppskattar jag. Att han dessutom läst mina journaler i tid och var insatt i fallet var ett stort plus i kanten. Mer än jag kanske hade förväntat med tanke på att det var så länge sedan vi sågs.

Rektopexi alternativet kvarstår. Fick dessutom veta att de börjat göra denna ventrala rektopexi i Göteborg också så vårdslussen borde ju inte sätta några käppar i hjulen den här gången.. vill jag dit borde jag få komma dit.. o hittar jag en läkare jag får tillräckligt bra förtroende för på Östra denna gången (jag tvivlar dock) kan jag ju tänka mig att de får göra det där istället - om sns:en inte hjälper vill säga..

Kirurgen jag talade med igår var noga med att belysa svårigheten i att behandla så många olika symtom som jag har. Dels är hela tarmen drabbad, som han sa. Det går inte att kapa bort en bit och vara av med problemet. Dels har jag anatomiska fel i bäckenbotten. Dels en förstorad tjocktarm och en prolaps. Som han sa, vad är orsak och vad är konsekvens? Att operera konsekvensen kommer inte leda till en förbättring. Är det däremot orsaken man opererar bort kan utgången mycket väl bli en positiv sådan. Men att gissa sig fram? Ett operativt ingrepp går trots allt inte att åtgärda genom att få det tillbaks till utgångsläget innan op.

Har man en gång skurit går det liksom inte att göra ogjort. Detta var han noga med att förklara - något jag förvisso redan visste men ändå. Han sa att jag har direkt 30% minskad chans att bli gravid genom en rektopexi eftersom det är ett mycket känsligt område att operera i. Jag bad om en siffra och fick en. Tack.

Han talade även om riskerna, oreversibla nervsmärtor och komplikationer där en tarm som min (med grava motilitetsstörningar) antingen lägger av helt eller försämras mer när man skär i den.. det går inte att på förhand förutspå. Så SNS var en bra start. Han gav mig eloge till att ha bråkat mig till rätten att få denna genomförd i Västra Götaland. Han sa rätt ut hur korkade läkarna är i detta län som inte är villiga att se SNS som ett behandlingsalternativ när det finns så mkt fakta som pekar på hur bra resultat man faktiskt kan uppnå med relativt litet ingrepp. Kostnad? Direkt, ja, den är ganska stor - på sikt? Piss i havet..  han sa att jag lyckats med något som ingen annan har. Jag vet inte vart han fick det ifrån men han var mäkta glad för min skull och det hördes. Sen får vi bara hoppas det hjälper mig. Det går ju inte att veta förrän vi testat.

Hänger på telefon till operationskoordinatorn som skall ha ett datum åt mig idag. Uppskjuten telefontid. Jag hoppas jag får mitt besked idag. Tvivlar lite men jag hoppas.

Funkar inte SNS kvarstår Rektopexi. Funkar inte rektopexi blir de påse på magen. Vill jag inte ha! Det måste funka med andra ord. Han trodde dessutom inte påse på magen löser alla mina problem. Han sa att den förmodligen ger mig en drägligare livssituation men att jag inte kan räkna med att alla mina problem försvinner. Tack för det. Den första läkare som faktiskt varit ärlig i det fallet. Känns som de flesta halleluhjahar stomi och ser det som en universallösning för alla komplicerade tarmproblem. Lös det inte, gå runt istället.. och han tjatade inte IBS, nämnde inte ens IBS. Tack för det. Han pratade fysiska fynd de gjort och jag är glad för att han höll sig till fakta istället för att spinna ut och göra fåniga utlägg om IBS. Jag är glad att han ringde och jag är glad över ett samtal som faktiskt gick att föra. Respekt. Det är ett ord jag värdesätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar