måndag 14 mars 2011

Tarmcancer..

Fastnade i ILCO tidningen över lunchen. Även om jag inte är stomiopererad (jag skulle ju blivit det) är det en tidning som fångar mitt intresse. Det står mycket intressant i den. Av nån anledning blev den liggandes i köket efter att jag bara läst igenom halva när den kom och det var det jag upptäckte här idag.

Tog mig alltså i kragen och fortsatte läsa. Tarmcancer. Tredje vanligaste cancerformen och bland de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Rätt skrämmande statistik, med tanke på att mycket av den skulle gå att bota om man upptäckte den i tid. Med screening exempelvis. Studier visar att dödligheten kan minska med så mycket som 15% om alla mellan 50-74 år kallas till screening - jämfört med att ingen "slumpmässigt eller obligatoriskt" kallas till den typ av screening idag. Det är rätt sjukt! Stocholms läns landsting började med screening för tidig upptäckt av tarmcancer redan 2008 så man kan ju undra när resten av landet ska följa efter?

Sen har de kommit fram till att 30 minuters promenad om dagen kan hjälpa för att hålla tjocktarmscancer borta. En ganska enkel åtgärd för att slippa en så otroligt svår diagnos! Ut o spring med er!! (jag ska bussa på min mamma ännu mer! Det räcker inte med lite gröna drinkar och nån promenad med mig mellan varven, här gäller det kontinuitet - och därmed basta :))

Att pengar till cancerfonden enbart går till forskning och inte rehabilitering eller nytta för dem som redan fått en cancerdiagnos är även det rätt sjukt.. skänker man pengar till cancerfonden vill man väl att alla delar av cancervården får sin beskärda del av kakan? SKa man inte hjälpa dem som redan fått en sådan diagnos att bli friska eller möjlighet till rehabilitering? Skall pengarna enbart landa i ett forskningsprojekt som sällan leder nånstans på kort sikt? Känns rätt skumt måste jag säga.. det här är ju oftast folkets pengar och jag tror folket är lika måna om att ta hand om dem som har cancer idag som dem som kan väntas få det i framtiden - om det nu finns några pengar kvar då vill säga!! *arg*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar