lördag 5 mars 2011

Det finns hopp..

Några tips till er som brottas med sjukvårdskarusellen.. eller mot.. för det är väl det man gör om man brottas med dem? Det blir egentligen emot dem..

Hur som helst. För att andra stackare ska slippa hamna i samma sits som jag gjort, eller för att klara er ur den sits jag var i kommer här några tips på instanser att kontakta:

  • Socialstyrelsen - kan egentligen inte göra så mycket mer än att ta emot anmälan om fel i vården och utreda felet vilket tar evigheter - MEN det kan vara bra att kontakta dem ändå, det kan ha tips som är värdefulla att använda i sökandet efter rätt hjälp.. inte minst lagtexter och tolkningar av den.. det finns jurister att ta hjälp av!

  • Socialdepartementet - Skadar inte att gnälla lite offentligt, det är aldrig populärt att media får nys om fel i vården eller ojämlikheter vad gäller vård och rätten till den.. .chansen finns ju att någon snappar upp.. och det skadar inte att belysa felen för våra högt uppsatta politiker!

  • Vårdslussen eller valfrihet i vården - Kan hjälpa till med en sk second opinion (dvs om man inte är nöjd med sin diagnos eller behandling kan man ha rätt till en second opinion av annan läkare och då kan valfriheten vara till bra hjälp.. eller om man kan få behandling snabbare i ett annat län.. dock måste behandlingen finnas inom det egna länet för att valfriheten skall kunna hjälpa till med en sådan betalremiss)

  • Brukarstödcentrum - Hjälper till att försöka lösa problem hos personer med funktionsnedsättningar. Väldigt tillmötesgående.

  • RMT, ILCO, KONTINENT - alla dessa föreningar som stöttar folk med problem i tarmar och blåsa.

  • Patientnämnden - medlar mellan patient och vårdgivare. Belyser fel i vården även om de inte har rätt att gå in och lägga sig i enskilda fall, dvs de har ingen rätt att fatta beslut i enskilda ärenden. Men att kontakta dem och ta hjälp av dem kan vara till stor hjälp!

  • Regionspolitiker - kan vara av stor hjälp att dra i några såna, men tyvärr gäller det att hitta rätt personer!

  • Chefsläkare på sjukhuset man är missnöjd med - tveka inte att kontakta dem direkt!

  • Sist men inte minst: Läs på innan du ger dig in i en diskussion med hälso och sjukvårdspersonal! Det är det bästa vapen du kan ha och du riskerar inte att bli omkullpratad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar