tisdag 29 mars 2011

Stresshantering och magproblematik

Av nån anledning sitter jag och surfar runt på kurser i stresshantering. En gång i tiden ansåg jag att jag kunde hantera stress ganska bra. Det var en annan typ av stress. Jobbstress. Jag tyckte den var ganska lätt att hantera och var inte rädd att skriva det i mina CV's.

Idag är jag av en annan uppfattning. Stress är inte kul nånstans. Men det beror väl på att stressen satt sig på ett annat, mer kroppsligt och psykiskt plan. När stressen liksom hamnar på en konstant nivå och skapar smärta och värk. Det är då den blir svår att hantera. Jag har blivit bättre sista halvåret genom händelser som fått mig att inse hur skadlig den faktiskt är. Tvingat mig själv att börja ta tag i den och hantera den INNAN det går så långt att den gör mig mer illa än vad jag kan hantera. Men ibland, när den uppstår snabbt, är det svårt att göra något åt.

Det är en av de bitar jag jobbar med nu. Försöka hålla mig lugn istället för att stressa upp mig och få panik. Lättare sagt än gjort men som med allt annat: övning ger färdighet.

Skulle gärna gå en kurs i stresshantering, men alla dessa är ju så förbannat dyra! Tänk om man kunde få en sådan sponsrad av FK. Tror det hade gynnat de flesta..  att lära sig minska sin egen stress och lära sig minska stressen hos andra gynnar hela samhället. Man kan använda energin till något bättre. Minska ohälsan som faktiskt uppstår när vi befinner oss under konstant stress.

För vissa sätter det sig i skallen, för andra i leder och muskler, för vissa i magen, eller på psyket som något som inte går att ta på. Obearbetad smärta leder ofrånkomligen till stress. Likaså för mycket bollar i luften (som man inte klarar av att hantera) många bäckar små.. ja, det är många faktorer som spelar in. Vi lever i ett samhälle där hjärnan belastas mer o mer (tänk) och kroppen belastas mindre o mindre (rörelse) men på sätt o vis ändå mer än nånsin (statiskt arbete, sitta ner osv.) Konstigt vi mår dåligt? Nah, don't think..

Min mage mår fantastiskt mycket bättre när jag är lugn, även om den mår konstant skit. Man kan ju stressa den genom att stoppa i sig fel saker också. Som triggar immunsystemet. Det är också en variant av stress. Det kan man göra utan att vara medveten om det. Den typen av stress är svår att förebygga om man inte är medveten om den. Ibland låter reaktionerna vänta på sig. Hur ska man då veta? Vi har ju lärt oss koppla bort magkänslan och koppla in intellektet. En balans som i många fall inte är helt sund.

Oftast är den känsla som slår en först också den rätta. Skall man hålla på att älta och tänka igenom blir resultatet sällan det man hoppats eftersom även ältande orsakar stress på hög nivå.. nej, stress är inte bra. Kanske den typ av stress på jobbet man kan hantera OM man kan hantera den. Men då måste man också kunna lämna den där. På jobbet. Inte ta den med sig hem. Inte helt lätt alltid det heller..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar