måndag 28 mars 2011

Bröd är inte magens bästa vän..

Jag har satt en deg idag. Med skållning. Inte för att jag vet hur stor skillnad det kommer göra för magen, men en sak är säker: min mage gillar INTE vanligt köpebröd! Då menar jag den vanliga "pågenvarianten" utan konsistens. Inget ont om Pågen, det var bara ett bland många företag. De liknar ju varann allihop. Ibland undrar jag om de har samma ägare, och tillverkas i samma fabrik..

Jag minns en gång, för länge sen, när jag faktiskt var liten. Ja, jag har ju varit det en gång - även om det är svårt att tro i dagsläget! När jag ännu var ganska oförstörd. Då hade bröden en viss konsistens. Man fick liksom tugga dem för att kunna svälja. Förvisso är surdegsbröden påväg tillbaks (Jaaaa!) och de kommer stort - kurserna är ju överbokade på de flesta ställen sedan länge tillbaks.. - men affärerna fortsätter ju sälja sin smörja. Man raffinerar o bearbetar mer o mer för att få fram billigast möjliga istället för att satsa på lite mer kvalitet.. ett bröd med lite mer kvalitet behöver man äta mindre av - man blir helt enkelt mätt! Ett bröd med sämre kvalitet - o nada konsistens - kan man äta i princip hur mycket som helst av. Stoppa ett paket rostbröd i micron, kör nån minut och knåda ihop (vips du har en ny deg igen.. ) De surdegsbröd som säljs i matvaruaffären kan ju dessutom diskuteras.. läs innehållet.. vetemjölk, bla bla bla och nånstans mitt emellan hittar du surdegspulver?! Surdegspulver? What the heck.. det är ju inte det jag är ute efter.. det känns dessutom på konsistensen..

Gör samma med surdegsbröd och jämför skillnaden..  det är ju inte utan anledning jag kunde stoppa i mig en hel bullkrans för några år sen..  den består ju mest av en massa konsistensgivare och annat skit! Nej, tacka vet jag gammal hederlig bakning. Magen mår bättre av den. Sätter inte igång jäsprocess så fort man börjar tugga. Bara en sån sak. Det måste ju i alla fall innebära något?

Degen jag satt idag består av rågkrosskollning och skall senare kompletteras med lite dinkel, nötter o torkad frukt. Rena rama godiset! Hoppas det skall smaka lika bra som jag inbillar mig..

Magen mådde för övrigt fan igår. En sån där dum dag, tokjsningar.. trodde det var pga hormoner i förra veckan men skiten har ännu inte satt igång.. man kan undra vad som trycker den tillbaks den här gången? Kroppen alltså. Nog för att det tar ett tag att återhämta sig efter det som min kropp gått igenom men ändå. Va fan, tre månader?? Hm. Nåja, var sak har sin tid.

Det är soligt ute idag. Funderar på att bege mig ut på löprunda.. vet ju att jag mår bättre efter en sådan... även om jag just nu känner mig ganska lat.. det är fint väder, man får passa på.. imorgon ska det stormblåsa o då lär jag ju definitivt inte komma utanför dörren iklädd löpkläder!! Nej, spark i arslet. Det får bli en löprunda idag. Jag vet som sagt att det känns bättre sen.. men att ta sig dit när man mår skit..? Hm.

Njuter av solen.. eller blundar för kameran??

2 kommentarer:

  1. Det är skrämmande hur brödindustrin har exploderat de senaste åren. När jag var liten för 10-15år sedan fanns sannerligen inte detta utbud. Själv är jag uppvuxen på mormors surdegsbröd. Förr i tiden var bröd kvalité, idag har man glömt bort detta i jakten på det som kallas nyttigt. Folk tror att de äter bra om de väljer ett bröd med fibrer, men vad dessa fibrer kommer ifrån reflekteras det inte över, inte heller vilka resten av de 30 brödingredienserna är. Vetebröd med high-maizefibrer, limpor med förtjockningsmedel och konserveringsmedel. Var är kvaliteten? Är det så svårt att baka naturligt bröd som man gjorde förr? Förut kunde man baka en robust limpa, idag bakar man en svampig sak som äts i två tuggor. Har experimenterat en del med brödbakning, räknat ut näringsvärden och fiberhalt...hur jag än gjort är det omöjligt att komma upp i extrema fiberhalter på 10 procent som många bröd i affärerna innehåller, trots att de knappt innehåller nåt fullkorn...de är proppade med high-rye, high-maize, äppelfiber, i koncentrerad form.. Hur kommer det sig att man klarade sig bra (bättre!) utan detta förr i tiden, det räckte gott med att använda naturliga ingredienser. Käka grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter, ta en portion havregryn (så slipper ni ta henry nyhlens mirakelpiller..), baka lite bröd, låt det jäsa över dagen, baka ut när ni kommer hem.. Känner man ändå att man behöver lite extra konstfibrer, ta en näve sågspån.. Skrämmande när man ser barnfamiljer som proppar kundvagnen full av lättmargarin, fiberstylad formfranska, miniyoghurt som istället är späckad med aspartam. Det är det som är hälsa tydligen, nuförtiden, att gå emot naturen..

    SvaraRadera
  2. Du har så rätt Martina, så rätt! Jag kan bara hålla med. Vart tog det sunda förnuftet vägen? Försvann det tillsammans med resten av vettet vi en gång hade? Det som fanns innan vi slutade använda våra egna hjärnor och förlitade oss på marknadsföringen och massindustrin...?

    SvaraRadera