torsdag 15 september 2011

Vitamin D - överskott

Det talas ganska mycket om detta fantastiska vitamin i pressen och bland hälsofantaster för tillfället. Om hur det kan både förebygga och bota den ena åkomman efter den andra. Hur de flesta av oss lider stor brist på detta viktiga vitamin.

Det stämmer säkert. De flesta av oss får i oss för lite D-vitamin, inte minst då vi skyler våra kroppar med kläder och solkräm och förhindrar solen från att träffa vår hy och på så sätt förhindrar bildningen av vitamin D från solen. Många av oss äter för lite fet fisk, äggula, lever, mejeriprodukter (som dock är berikade med D.vitamin och sällan innehåller D i dess naturliga form). Vitamin D brist kan ge upphov till en rad olika sjukdomar och tillstånd. Depression, autism, osteoporos, infektioner av olika slag (immunförsvaret påverkas) komplikationer vid graviditet, cancer osv.

Man rekommenderar ganska stora doser vitamin D i kosttillskott för att få i sig tillräckliga mängder. Flera bolag har råkat i luven med kontrollorganisationer på grund av dessa rekommendationer, men vem har egentligen rätt? Det forskas mycket inom detta område. Framtiden får utvisa.

Vad man talar mindre om är överskott av vitamin D. Googlade lite på detta och hittade en artikel skriven av en forskare (källa kommer efter citatet)

Artiklarna fick mig att fundera lite på riskerna med att överdosera D-vitamin. Ingen av artiklarna tog upp det faktum att D-vitamin är fettlösligt och därför lagras i kroppen om man får i sig ett överskott. Det kanske är svårt att få en överdos D-vitamin genom att äta mycket fisk eller ligga och pressa i solariet (då är det helt andra risker man utsätter sig för). Men många som läser om sådana här studier går säkert och köper kosttillskott i hopp om att förlänga livet. Då är risken större att man får i sig för mycket.

Eller?

Enligt FASS behöver en vuxen få i sig en engångsdos på 1875-2500 mikrogram D-vitamin för att det ska vara skadligt. Tittar man på apotekets multi-kosttillskott innehåller de runt 5 mikrogram D-vitamin per tablett. Den högsta koncentrationen jag hittade var ett specifikt D-vitamin kosttillskott som innehöll 25 mikrogram. Fet fisk som tex lax innehåller kring 12 mikrogram/100g lax. Ett ägg innehåller ca 1 mikrogram. Man skulle alltså behöva klämma i sig tusentals ägg eller hundratals multivitamintabletter eller laxportioner. Men nu gäller det här som sagt en engångsdos. Själva kruxet med D-vitamin är ju att det är fettlösligt och lagras i kroppen.

Hur är det då med halveringstiden på D-vitamin i kroppen?

Enligt Wikipedia ligger den på ungefär 1 månad. Det innebär att maximal dos/dag för att undvika förgiftning är betydligt lägre än 2000 mikrogram. Enligt Wikipedia är dagliga doser på upp till 60 mikrogram under lång tid ok. Alltså inte alls omöjligt att överdosera D-vitamin, men det krävs mer än att man tar något extra vitaminpiller per dag eller börjar äta lax varje dag för att man ska hamna i riskzonen.



Källa: http://forskarbetraktelser.blogspot.com/2007/11/om-risken-att-verdosera-d-vitamin.html

Att överdosera D-vitamin verkar med andra sidan ganska svår. Fel! Jag har nämligen fått veta, genom den hårmineralanalys jag gjorde i början av sommaren, att jag hade på tok för mkt D.vitamin lagrat i kroppen. Förklaring? Jag äter väldigt mycket fisk, men varken mejeriprodukter eller lever. Jag tog tillskott från just holistic varje dag då jag hoppades detta skulle hjälpa mot min enorma trötthet och jag var ute i solen varje dag. Mer än så gjorde jag inte. Tydligen räckte det för att orsaka ett överskott i kroppen. Inte så svårt med andra ord. Har nu fått restriktioner och skall undvika alla tillskott med D.vitamin i. Undvika att äta för mycket lax. Rätt intressant iakttagelse med tanke på allt fokus på hälsoeffekterna av detta vitamin. Nu tror jag det mesta i min kropp beror på obalans mellan vitaminer och mineraler och inte direkt på överskott. Kroppen utnyttjar helt enkelt vitaminerna o mineralerna på fel sätt. Men för dem som är mindre insatta o stoppar i sig dessa piller i hopp om en bättre hälsa på sikt så kan det vara nog så skadligt. Ett vitamin skall sällan tas ensamt om man inte har en konstaterad brist. Det orsakar lätt en obalans mellan övriga vitaminer och det leder knappast till nån förbättring av hälsan. Tvärtom. 

2 kommentarer:

  1. Hej Jess,
    Jag blev glad av ditt inlägg och ville skicka en länk som handlar om riskerna med vitamin 25 OH-D tilskott. Vet du i vilken form håranalysens test visade, vad det 1,25 OH-D eller 25 OH-D? 1,25 D är vanligen mkt hög om man har en långvarig sjukdom, medan 25 D då brukar vara lågt.
    Här är länken http://mpkb.org/home/pathogenesis/vitamind

    SvaraRadera
  2. Hej Lotus :) Tack för länken och för väldigt intressant information! Dessvärre hittar jag inte någonstans i hårmineralanalysen i vilken form Dvitaminhalten visas. Skall försöka ta reda på detta. Läsningen var dock mycket intressant och ifrågasatte, till skillnad från mycket av dagens forskning, "halleljuhja" förklaringen av vitamin D tillskott! Tack för tipset! Fler mottages tacksamt½

    SvaraRadera