lördag 7 maj 2011

Veterinärer - dagens medicinska "specialister"

Man skulle nog uppsöka veterinären när man blir sjuk egentligen. Istället för att springa till läkaren alltså. Let´s face it:
De flesta veterinärer är mer humana - varma o goa (undantag finns!)
De flesta veterinärer ser till hela djuret och inte bara till ett felaktigt (dysfunktionellt) organ - man kan alltså få en sammanfattad bild och går inte enbart på symtom.
Man gör fler och grundligare undersökningar på djur eftersom de inte kan prata och går mycket mer på ägarens anamnes.
Veterinärer verkar duktigare på att tolka röntgen och ultraljud än vanliga läkare

Ta exemplet med Tuffe igår. Vi var på en trevlig klinik Qrera i Ljungskile med honom, pga hans matvägran och magsjuka sista tiden. Inte nog med att vi blev trevligt mottagna, vi blev lika vänligt omhändertagna. Veterinären lyssnade noggrannt på allt vi hade att berätta, läste igenom hans gamla journaler och gick igenom honom kroppsligt för att känna efter avvikelser. Svaren på de flesta blodproven fick vi direkt men man beslutade ändå att ta en röntgen. Tack o lov! Röntgen visade på att tarmarna var kraftigt irreterade. Det såg hon genom att tarmväggarna var väldigt förtjockade. Dessutom syntes inte njurarna på det sätt d e normalt skulle gjort, vilket tydligen tydde på inflammation i bukspottkörteln. Prover skickades för att kontrollera detta. Eftersom det var Fredag fick vi med proverna för att kunna lägga dem på en låda som töms snabbare.. hade en läkare ens funderat på en sån sak?

Tuffe, badar självmant men gillar inte o bli våt om tassarna ;)

SVAR: NEJ! Patienten hade glatt fått vänta. Vänta o vänta. Tills nån tog sig tid att fixa svaren. O sen att meddela dem till patienten.. låt oss säga.. ett par månader?? Urk. Nej, tacka vet jag veterinärer. De går mer på historia och hur djuret reagerar än på vad ett blodprov säger, även om undantag finns här med som sagt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar