fredag 6 maj 2011

Allergier - samband mellan lever, tarmar och immunförsvar

Läste mig till något intressant här idag. Om allergier. Finns så många olika förklaring till varför de finns och varför de blossar upp vissa perioder på året. Många av förklaringarna är helt rimliga och logiska i min värld. För andra låter de som humbug. Det handlar väl helt enkelt om både inställning, uppfattning och utbildning - eller inbildning som jag ser det. Sunt förnuft spelar också in. Ganska starkt.

Att immunförsvaret sitter mycket i tarmen är väl knappast en nyhet. Att tarmarna då påverkar immunförsvaret borde vara lika logiskt det. Så att levern i sin tur påverkar tarmen och att en överaktiv tarm med för mycket energi kan framkalla allergier.. kanske inte heller låter helt orimligt? Kolla in sidan http://www.mr-ab.se/ för mer information om detta!

Men vad är allergi?

Om man gå på Internet och googlar på "allergi"  så får man en massa förklaringar, som t.ex.  att det är överaktivitet i immunförsvaret, brist på kortisol etc. Men varför uppkommer dessa symptom? Från energetisk synpunkt sett är orsaken kraftiga energetiska obalanser i kroppen, d.v.s. även om det finns tillräckligt med energi fördelas den inte som den ska. Framförallt kan det finnas mycket energi i mag-tarmkanalen och lite energi i andra energetiska centrum. Varje sjukdom kan man betrakta från energetisk eller österländsk  synvinkel. Vid  högt blodtrycket t.ex., finns det överskott på energi  i huvudet,  och vid depressioner finns det för lite energi i huvudet. Överskott på energi i mag-tarmkanalen leder till överaktivitet i immunförsvaret och det är känt att tarmarna har starkt inflytande på just immunförsvaret. Levern spelar också en viktig roll för mag-tarmkanalens aktivitet.

Hos allergiker finns ofta en större aktivitet i levern, ofta är det ärftlig. Det är inget tillfälle att allergiska reaktioner blir värre på våren, det är precis då levern blir mer aktiv överhuvudtaget hos alla.  Hur kan man då lugna ner lever, mag-tarmkanal och immunförsvar?
De som studerat kinesisk medicin vet att levern påverkas av lungornas tillstånd, med andra ord, om lungorna  inte ger levern tillräckligt med syre så blir levern " irriterad". Därför är det mest effektiva sättet att bli av med allergier att utföra särskilda andningsövningar.

Källa: Boris Aranovich, MR-AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar