måndag 16 maj 2011

Iberogast skadligt för personer med alkoholism

Det är ganska ironiskt. Jag läser på FASS om iberogast. Det är, vad jag skulle kalla, mer eller mindre en homeopatisk tinktur (örtextrakt utspädda i alkohol) men marknasförs alltså som en medicin. Spännande hur ett naturmedel hux flux blir en medicin. Nåja, det hör inte till saken.

Det som får mig att hajja till lite är följande text (tagen från fass)

Viktig information om något innehållsämne

Iberogast innehåller 31 vol % etanol (alkohol), dvs. motsvarande 250 mg per dos, vilket motsvarar
5 ml öl eller 2,1 ml vin per dos. Skadligt för personer som lider av alkoholism. Ska uppmärksammas av gravida eller ammande kvinnor, barn och högriskgrupper såsom patienter med leversjukdom eller epilepsi.

Man skall alltså passa sig om man lider av alkoholism och tänker inta detta läkemedel.. hm. Det rimmar lite illa i mina öron. Att skriva så på FASS och dessutom ge specifikationer för hur mycket varje dos innehållet i form av öl eller vin - det känns nästan som en uppmaning till alla alkoholister att detta är ett preparat man kan bli full på?! Nu är det väl så att det handlar om DROPPAR utspädda i vatten. Visst förstår jag att personer som lider av alkoholism kan bli triggade av denna, ganska påtagligt, starka alkoholsmak och möjligen supa mer.. men att skriva sådär.. det känns ju nästan lite fånigt? Om dessa droppar anses vara riskfaktorer för personer med alkoholism borde väl varenda munspray ha en varningstext??

Kanske fånig liknelse men ändå.. jag hoppas jag inte är i riskzonen då, för i så fall är jag väl att räkna som alkoholist - jag tar ju homeopatiska droppar för magen DAGLIGEN ;) Innehållande alkohol, ja. Mängd? Hm, tre till tio droppar tre gånger om dagen? Undrar vad det blir i vinmängd per dag :) Jag kanske borde ta reda på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar