fredag 8 mars 2013

Hemmagjord yoghurt - snäll mot magbacilluskerna

Eftersom min mage ballat ur totalt rent jäsmässigt efter sns implantationen (japp, den jäser konstant och är stor, rund och hård som en badboll mest hela tiden.. jag AVSKYR det. Detta gäller ju oavsett om jag lyckats tömma tarmen eller ej.. idag är så inte fallet.. än.. ger det en stund till sen blir det jag o herr Resulax som samarbetar på toan) är jag lite smått desperat att få den i bättre baketeribalans igen. Vet ju egentligen inte vad som gjort att magen ballat ur på det här viset och inte ger sig en tum, men jag vill minnas att det var likadant under testoperationen. Kan vara att tarmarna jobbar mer än vad min kropp klarar av och eftersom tömningsfunktionen inte fungerar jobbar det ju hela tiden mot ett stopp.

Hur som helst. Eftersom probiotikai tablettform för tillfället bara verkar göra mig sämre (har såna perioder när magen är rejält ur balans) bestämde jag mig igår för att jag skulle göra en ny sats med hemmalagad scd (specific carbohydrate diet) yoghurt som får fermentera i 24 timmar. Det är den enda form av komjölk som jag klarar av då den blir betydligt snällare mot magen i den här formen än den är om man dricker mjölken som den är i affären eller yoghurt som man köper i affären. Proteinet förbehandlas och bryts ner  så det inte blir lika tufft för tarmen och laktosen försvinner. Samtidigt bildas en massa bra bakterier och även de är lättare för tarmen att hantera.

Den färdiga produkten (yoghurten) blir en ganska syrlig men ändå rätt mild historia som man i efterhand kan smaksätta om man vill. Idag har jag använt mig av gammeldags mjölk som jag värmt till 90 grader (för att döda ev bakterier) och sedan låtit svalna till 42 grader innan jag tillsatt mjölksyrebakterier som jag köpt från dansk hemmaproduktion. Vi får se hur bra det blir. Eller om det blir totalt misslyckat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar