lördag 25 augusti 2012

Iberogast - oregano olja - pepparmyntsolja

Ser på statistiken på min blogg att det är många som läser mina inlägg om iberogast. Det så kallade "mirakeledlet" mot ibs och funktionell dyspepsi (halsbränna). Dessvärre tycker jag att det är en väldigt överreklamerad och felinriktad produktreklam för den här lilla flaskan av örttinktur. För det är ju precis vad det är. Vare sig mer eller mindre. Hade den funnits att köpa enbart på hälsokostaffären hade den genast avslagits som humbug. men nu finns den att köpa på apotek runt om i landet och plötsligt klassas den som en mirakelmedicin mot ibs. Det är i alla fall så den marknadsförs.

Nu skall jag egentligen inte bara prata skit om iberogast för det finns ju faktiskt de som får hjälp av den. Men det handlar lite om olika problem här. Örterna i iberogast är gamla, välbeprövade örter som länge använts mot diverse mag/tarmrelaterade problem. Jag hade själv ingen effekt av den, men mina problem ligger ju inte i någon ren ibs. Kanske funkar den bättre på dem som lider av "enbart" denna åkomma och inte har en massa annat skit i sina tarmar? Kanske funkar den bra i kombination med något annat preparat för någon annan. Det är bara att testa och se. Det finns ju inga facit på såna här grejer. Det som stör mig är skillnaden på marknasföring bara för att den säljs via landets apotek. Den hade hamnat i rätten om den marknadsförts på samma vis i vilken som helst annan affär. Det är skillnad på medicin och medicin... eller nåt i den stilen.

Skulle jag rekommendera att testa något mot uppkörd mage, gaser och dylikt hade jag direkt föreslagit pepparmintsolja (stark sådan) den finns i många olika utföranden. Dels från Heather på www.helpforibs.com  dels från hälsokostaffären i form av japol (en slags olja som man droppar i vatten) dels i en massa andra preparat. Som te, som tinktur, i tablettform och så vidare. Ett annat tips är te på fänkålsfrö. Det skall vara starkt och drickas ofta. Bra fänkål finns även det att köpa från helpforibs.com men det går sjävlfallet att använda annan fänkål också! Finns för den lite latare redan i tepåsform men jag tvivlar på att den har samma effekt som den man kokar själv där man låter fröna ligga och dra i kokhett vatten. Ingefära, anis, kummin.. alla dessa kryddor är bra för matsmältningsproblem.

Mitt nya "wow" är oreganoolja som för min del haft effekt på uppblåsthet och gaser. Har inte provat så länge ännu, men det är en olja med egenskaper som liknar den hos antibiotika. Vågar inte säga hur utgången kommer bli längre fram men hittils verkar den rätt lovande! Något att rekommendera med andra ord. Sen är det självfallet skillnad på olja och olja precis som det är skillnad på aloe vera och aloe vera. Men utan min oreganoolja hade resan till och från stockholm varit en ännu större pers än vad den blev den här gången. Trots de magbesvär jag har kunde jag relativt smärtfritt faktiskt äta "normal" mat på vägen upp och hem igen. Bara en sån sak, det är värt att hänga i granen tycker jag!

Något att tillägga här är att oljan är STARK. Den bör sväljas i kapslar (finns på hälsokost?) eller genom att man först tar en sip vatten som man har i munnen och droppar oljan i för att därefter svälja direkt. Den fräter och bränner rejält vill jag lova. Jini Patel Thompson har en bra video på youtube som visar hur man kan göra.  Något annat som är värt att notera är att man bör vänta med att gå upp i full dos vad gäller oreganooljan. Det är som sagt starka grejer och man kan behöva vänja kroppen vid intag, speciellt om man tänker använda den under en längre period. Då bör man självfallet också tillföra "goda tarmbakterier" (vilka dessa är råder delade meningar om, även här får man testa sig fram...) eftersom oreganooljan slår ut även de goda bakterierna. Den sållar inte direkt ut dem..  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar