måndag 13 augusti 2012

Bifidobakterier vid irritabel tarm

Fastnat för det här med probiotika. Letar vidare efter ett sätt att bygga upp tarmfloran från scratch. Hittade ännu en artikel om relevansen av att tillföra rätt tarmbakterier vid tarmstörningar och ibs relaterade åkommor.. intressant!


Probiotiska bakterier kan ha god effekt på irritabel tjocktarm
Faktorer som rubbar tarmens normala bakterieflora kan bidra till uppkomst av irritabel tjocktarm. En skada på denna flora tycks ofta kunna bli permanent (Madden et al 2002). Studier har visat att personer med irritabel tjocktarm ofta har en onormal tarmflora (Parker et al 1995). Detta har lett till att försök med probiotikatillförsel försökts. En randomiserad klinisk svensk studie visade att en laktobacill minskade gasbildning och magsmärta (Noback et al 2000). Studier som bekräftar detta är nu eftertraktade. Experter tror att den största effekten med probiotika ligger i att förebygga skada på tarmslemhinnan genom att tillföra dessa bakterier efter användande av antibiotika och efter magtarminfektioner (gastroenteriter) (Madden et al 2002). Bland övriga ämnen som har rykte om att förbättra symtom på irritabel tjocktarm märks örter som pepparmynta, fänkål, kamomill och valeriana.
Behandling med vissa antibiotika och probiotika
Ny amerikansk forskning (Quigley et al 2005; Quigley 2006) har visat att även om man vid vanlig undersökning inte ser några synliga förändringar i tarmslemhinnan, så kan mikroskopisk undersökning av tarmväggen ofta visa tecken på viss infektion och inflammation, bortfall av skyddande probiotiska bakterier och överväxt av skadliga mikroorganismer som jästsvampen candida och andra skadliga stammar. Studier har visat att behandling med vissa antibiotika t ex tetracykliner tillsammans med vissa probiotika på ett varaktigt sätt kunnat behandla symtomen på irritabel tjocktarm. Principen är alltså att ta bort en underliggande infektion och tillföra probiotika som kan återta förlorade områden i tarmslemhinnan. En sådan probiotikatillförsel bör pågå en längre tid. Dessa probiotika har effekter mot såväl bakterier, virus och candida. De har även viktiga antiinflammatoriska effekter. En probiotisk bakterie som visat sig ha god effekt i detta sammanhang är Bifidobacterium longum infantis.
Detta är ett utdrag ur boken "Sköna magkänslor". 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar