onsdag 22 juni 2011

Tarmbakterier- kejsarsnitt mm

Läste mig till nåt väldigt intressant imorse. Frukostläsning :) V2000-talets vetenskap, en bra tidning med massa matnyttig information som man annars går miste om. En blandning mellan vetenskap, alternativ medicin och sånt som liksom inte kommer fram i ljuset för oss vanliga dödliga svenssons (oavsett om vi nu heter Svensson eller inte). Rekommenderas starkt!

Denna gången handlade det om tarmbakterier (surprise surprise) och hur de påverkar både tarmhälsa och hela immunförsvaret. Bland annat tog man upp hur individer som fötts med kejsarsnitt får en sämre bakterieflora från scratch och senare i livet har lättare att drabbas av div infektioner. En stor del av moderns bakteriflora överförs till bebisen via en normal förlossning, denna gås miste om vid ett kejsarsnitt då bebisen blir mer "steril" och inte får det naturliga försvar som hon annars normalt får..  intressant reflektion!

Man tog även upp metoder där man behandlar patienter med avföringslavemang från en frisk individ för att reparera tarmfloran hos en sjuk individ. Något som med stor framgång används på ett fåtal sjukhus idag. Äckligt? Jo, men förjäkla intressant! Vem bryr sig om lite skit om det är skiten som kan göra den stora skillnaden? Skall definitivt forska vidare på detta. Lite granna lika botar lika, lite grann som homeopati fast utan att man späder ut substanser eller försöker framkalla reaktioner - man behandlar med kroppsegna substanser från någon som har en stabil tarmflora. Spännande! Jag har sjuka intressen va??? :)

http://www.2000taletsvetenskap.nu/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar