torsdag 30 juni 2011

Här skall fermenteras.. :)

Att fermenterad mat är bra för magen är väl knappast någon nyhet för er som är insatta i hur magar fungerar och vad de mår bäst av.. syrad mat och så vidare med massvis med hälsosamma bakterier i. Vi har ju åtminstone två kilo av dem i vår kropp normalt så att hålla dem i balans känns som en bra start om man vill få kroppen att fungera optimalt. Inte konstigt det blir knas när hälften av bakterierna börjar tillhöra den sämre varianten och de goda stryker med.. då är det dags att börja göra något.

Förr i tiden fick vi i oss massor av de här goda bakterierna genom våra sätt att tillaga och konservera mat (fermentering, syrning osv) tillredningssätt som på nåt vis blivit omoderna och ersatts av pastörisering och annat skit som istället för att tillföra nyttigheter till våra kroppar visserligen förlängder livslängden på maten men samtidigt berövar oss den näring vi annars skulle fått i oss..  summa summarum? Kropparna hamnar i obalans.

Att bröd inte är bra för känsliga magar är väl också ett ganska konstaterat faktum. Men det finns bättre och sämre bröd även här. Groddbröd exempelvis, den gamla tidens sätt att baka bröd på, är betydligt snällare mot känsliga magar och mer lättsmält än sin vän på butikshyllan. Surdegsbröd är en annan variant. Åtminstone mår jag betydligt bättre av dessa varianter än bröd jag köper i affären.. men sen om säd över huvud taget är bra för en känslig mage.. det är en helt annan och mycket omdiskuterad fråga! Där gäller det väl helt enkelt att prova sig fram på bästa sätt.. för mycket mjölmat är inte bra för någon. Det är ett som är säkert. Bra eller dålig mage så att säga.

Nu har jag, återigen tack vare Martina (härligt att kunna utbyta lite erfarenheter, tips och idéer med någon som liknar en själv i tanke och i kroppsfunktioner?!) fått en plan på att tillverka min egen yoghurt. Har varit inne på detta föut, men inte den variant som jag nu fått tips om. Den där man tillagar yoghurten minst 24 timmmar.. den jag själv varit inne på har mest handlat om att få igång kulturen och det är ett ganska känsligt moment när man är beroende av en ganska stabil temperatur. Det är där yoghurtmaskinen kommer in i bilden. Vi får väl se vad det kan smaka men jag hoppas det blir bra. Är trots allt en yoghurtoman och käkar yoghurt varje morgon.. känns både mer hälsosamt och mer ekonomiskt att göra min egen yoghurt istället för att köpa min sojavariant som är proppad med skit i affären..  vi får väl se.. den som lever säger de.. :)

Magen mår för övrigt inte bra idag heller.. apa rent utsagt. Hade en skön dag igår men magen höll inte med. La mig med en tokspänd värkande badboll till mage och somnade tillslut. Men vaknade lika fort. Idag är planen att ta en sväng till havet o fika där. Det är väl lika mycket cykelturen som fikan jag är ute efter. Havet är dock målet och planen med det hela. "It's a beautiful day, don't let it slip away... "

2 kommentarer:

  1. Hallå vännen! Läste ditt mail, man hinner inte svara nu. Tänkte bara tipsa här om yoghurt-info, lite du som du frågade om, men kanske redan hittat själv nu;) Här är en länk: http://www.breakingtheviciouscycle.info/beginners_guide/yoghurt/yoghurt.htm /Martina

    SvaraRadera
  2. Heheh.. du börjar känna mig rara du :) Jag har varit inne där o kikat.. :) Här skall lagas yoghurt för fulla halsar.. eller munnar? Har du fått din maskin ännu? :) Hur verkar kokböckerna?? KRAAAAAAAAAAM

    SvaraRadera