torsdag 16 juni 2011

De skyller på våra gener..

Dagens inlägg kommer från en tipslänk från Martina. Tack Martina, såna här rapporter är alltid intressanta.. ur en medicinsk/forskningssynpunkt. De skyller på våra gener. Våra gener går att klandra för mycket. De flesta sjukdomar går att spåra via generna. Men å andra sidan.. kan man beskylla generna för allt? Det är väl snarare så att generna förändras/förstörs på grund av att vi behandlar våra kroppar dåligt? De skadas och när de senare skall föras vidare som dna är de defekta? Defekta gener blir mer o mer defekta och detta i sin tur skapar problem och sjukdomar.. gendefekter och sjukdomar? Som kanske inte alls beror på generna i sig utan något vi gjort (i tidigare generationer exempelvis?) som orsakat skada på generna. Det kan vara felaktigt födointag, kemikalieförgiftning, långvarig mental stress.. ohälsosam livsstil i övrigt.. det finns mycket man kan skylla på.

Det är intressant att forskarna koncentrerar sig på att hitta felaktiga gener och lägger pengar på detta istället för att lägga pengar på att hitta roten till det onda. Det vill säga VAD som faktiskt orsakar gendefekterna..

Läste nåt intressant när jag satt o väntade på Labbet på Östra häromveckan. Om hjärtkärlsjukdomar och prästerna på- var det medeltiden? De led av samma sjukdomar som vi gör idag i hjärtan och kärl trots att det egentligen var en fattig tid.. prästerna överåt av all möjligt ohälsosam mat vid offerceremonier så mycket som tio gånger dagligen och tja, de dog av frosseri helt enkelt. Intressant.. 

Länken Martina tipsat om..
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Association+of+TNFSF15+polymorphism+with+irritable+bowel+syndrome

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar