fredag 10 juni 2011

Stomibandage

Jag har funderat länge över den här frågan. Eller tja, länge och länge. Allt är relativt. Jag har funderat på detta under året som gått. Stomibandage vill säga. Kanske mest för att jag var på vippen att få en påse själv. Förvånades över det dåliga utbudet av "mer tilltalande" påsar på marknaden. Gick ganska tidigt efter stomioperationsbeskedet (som jag senare drog mig ur) med i ILCO och tycker, trots att jag alltså inte är stomiopererad, att det är en ganska intressant tidining. I senaste numret visar de på baksidan "den lilla svarta" (en svart stomipåse). Varför finns de inte i olika färger? Som man kan ha till exempelvis färgade badkälder? Istället för den så kallade "hudfärgade" påsen som inte matchar någons hud utan bara ser allmänt sunkig ut? Kanske är det bara jag som bryr mig om sånt där, men om jag fått en påse själv hade jag velat ha en lite "fräckare" påse. Som jag inte behövde skämmas för. Tror det (i min värld) hade varit enklare om den fått en lite snyggare design?

Det måste ju finnas fler än jag som tycker så.. som idag faktiskt lever med stomi. Kanske slutar man att bry sig, men man är ju faktiskt beroende av dessa påsar dagligen, och vore det då inte lite trevligt om man hade möjlighet att välja en annan design på påsen. Lite trendig, lite flashig.. lite moderiktig? Man kan skapa trender av det mesta, så även med stomipåsar. Jag tycker det är fel att det skall "smälta in" när de ändå inte gör det. Med hudfärg exempelvis. Bättre då att "hotta upp dem" med lite roliga glada färger? Bara en tanke.. broddar var länge en pensionärsgrej, men kolla vad som hände häromvintern.. när jag beställde mitt första par var det från just en pensionärsbutik - men nu finns de överallt och har blivit värsta innegrejen.. inte bara pensionärer som bär dem utan ungdomar i alla åldrar.

Förutom stomipåsar tycker jag detsamma gäller gördlar och andra kroppsnära hjälpmedel. Varför skall de se så tråkiga ut? Gördeln som jag fick idag är lika dassig som stomipåsarna färgmässigt. Lika "dåligt hudfärgad" - personligen hade jag föredragit en svart eller vi eller till o med grå.. men icke. Nåja, det finns mycket att förbättra.. det har ju kommit svarta påsar nu (äntligen?) så jag förmodar att det snart spinner vidare..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar