fredag 22 juni 2012

Nya idéer inom medicinteknik

Fick ett intressant mail från högskolecentrum Väst idag. Det gällde försök att ta tillvara idéer om nya medicintekniska produkter och få dessa att bli verklighet - något jag och maken länge talat om. Marknaden för dessa produkter är ju mer eller mindre obegränsad. Har själv hittat så mycket brister och behov att det är nästan skrattretande många..   kika på länken för att läsa mer: http://www.hcb.se/arkiv/nyheter/medtechforframtidavalfard.5.48f8d3891374f4cf411380d.html
Bland annat har vi talat om en lättviktsbräda, en kombinerad cykel/datorstation och så vidare. Dessa produkter är såna saker jag själv hade behövt och som jag på sätt och vis också tillverkat på egen hand. Med mer eller mindre varierande resultat!! Andra brister på den här marknaden, som jag kan se bara genom att SE är exempelvis stomipåsar. Uråldriga sådana, vad hände med lite färg och form? Visst skall de vara praktiska, men det måste ju gå att göra dem lite roligare också? Stödbälten.. det finns så mycket att önska men så lite att tillgå!

Passar väl bra att ta upp dessa brister en dag som denna..  när magen och tarmen strejkar som fan. Har så ont i tarmen att jag skulle kunna krevera. Alla dessa medel jag tagit har ställt till det nåt enormt, men när magen spränger o det inte vill ut vad gör man? Så gott man kan.. o ändå blir det fel. Hade önskat på bättre förutsättningar när det är midsommar och allt, men som vanligt när något speciellt är i görningen - det var väl egentligen bara att vänta!! 

2 kommentarer:

  1. Helt rätt! Gällande stomipåsar så finns det inga som passar helt bra på mig. Flertalet verkar vara gjorda för en genomsnittlig man, inte för en liten kvinna...plattan ska inte täcka halva magen och ligger över naveln:/ Den jag använder är en av de få som har lite mindre platta och jag är helnöjd gällande det...men så kommer ett annat krux istället, påsen är så jävla lång att jag inte kan ha en normal t-shirt på mig utan att den hänger ut. Jag vet precis hur en påse skulle vara konstruerad för att den skulle sitta perfekt för mig...i dagsläget är det något fel på alla... Något att satsa på;)

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det så? Av nån konstig anledning är de flesta hjälpmedel utvecklade för män av stl betydligt större än oss.. inget passar och det som passar bäst är fel på något annat vis. Borde finnas en stor marknad för anpassade produkter av det här slaget, säg måttbeställda? Så många som har stomipåse idag och som skulle behöva en stomipåse som passar den egna kroppen och inte är utformad efter nån prototyp av en snubbe som inte ens sett hur en stomi ser ut i verkligheten och som inte vet hur den fungerar? OK, det var kanske att dra saker och ting lite till sin spets, men nog sjutton finns det mycket att önska vad gäller både stomipåsar och andra hjälpmedel! Gördlar är ett annat område som lämnar mycket kvar till fantasin.. då menar jag inte gördlar för att se smal ut utan gördlar som kan göra den stora skillnaden efter ex bråckoperationer, kejsarsnitt och så vidare. Passformen på dem är oftast urusel och det bästa man kan göra är att välja en längre eller kortare gördel, det vill säga man kan bestämma hur "tjock den skall bli". Hm, som sagt, det finns mycket att förbättra!!

    SvaraRadera