fredag 15 juni 2012

Bakverk

Jag vet inte vad det är för del med mig, kanske är jag bara kvinna? Kanske är det fortfarande hormoner som spökar i min arma kropp, kanske tror kroppen fortfarande att jag är gravid och tillåten att käka vad som helst på grund av just det? Vad vet jag. Det enda jag vet är att jag är otroligt sugen på sött o onyttigt. Bakverk med andra ord. Bakar, bakar och bakar återigen. Men jag bakar åtminstone relativt nyttiga bakverk. Om det nu finns såna..

Dock skall jag villigt erkänna att jag googlar recept på all världens ohälsosamma tårtor med mängder av choklad, socker och nötter i smeten. För att inte tala om grädde. Nu vare sig tål jag eller tycker om grädde så den saken löser sig själv - MEN man kan ju ersätta det mesta. Även grädde. Sojagrädde är nog inte så mycket mer hälsosamt skulle jag tro!! Tvärtom, om man använder för mycket utav det goda. Soja vill säga.

Hur som haver. Var aldrig nån tårtfantast när jag var mindre, tårtmanin har nog kommit på äldre dar.. för mig var tårta synonymt med grädde, sockerkaka och vaniljkräm samt nån blandning av bär och grädde i mitten. Jag var inte vidare förtjust i dem. Nu på senare år har tårtorna ändrat karaktär och de där gamla dammiga gräddtårtorna har liksom konkurrerats ut av moussetårtor, chokladtårtor och andra godsaker - i min värld är de svårare att motstå. Tur i oturen att jag har de allergier jag har annars hade jag säkert varit en frekvent kund!! Nu löser sig även den saken genom att jag bakar dem själv istället. Men på så sätt kan jag ju styra lite mer vad jag har i..  jag inbillar mig åtminstone att de blir bättre kvalitet på råvarorna på det viset. Mindre socker o mindre annat skit! Men smaken kan man bibehålla ändå..

Har misslyckats en hel del men även gjort en del lyckade experiment. Nyår var nog det bästa. Hjortronparfait på havregrädde mellan bottnar av rostad mandel som liksom blev som en nötig krokant. Den gick hem fett! O fet var den ;)

Det andra experimentet utgick jag från ett recept från Coop. Bytte ut grädden mot havregrädde även här och  minskade sockermängden och bytte vitt mot rått. Blev kanon! Chokladen jag använde var anton berg i kombination med coops egna mörka. Lite lyx och lite budget med andra ord men smaken var det fanimej inget fel på. Nu sitter jag här o suktar över dem igen..   men tänkte baka en annan variant till midsommar. Baserad på ännu ett recept från Coop men redigerad enligt mina mått ;) Nån form av sockerkaks/marängbotten hade jag tänkt mig med lager av vaniljkräm och jordgubbar. Det vattnas i munnen redan!

Nu kan man kanske tro att magstatus är bra som jag talar om godsaker.. men det är den inte. Tvärtom. Sämsta kvällen på veckan på den fronten.. kanske just därför jag pratar tårtor och bakverk. Ju sämre jag mår desto mer lockar det att baka loss! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar