fredag 1 juni 2012

Bovetekakor

Hann med att baka kakor imorse. Hur jag fixade det mellan golvtvätt, amning, leka gömma bollen med hundarna o damtorkning det vet jag egentligen inte - men på nåt sätt lyckades jag klämma in det! Bovetekakor blev det. Funderat länge på att baka kakor med bovete (bra mycket snällare mot magen än vanligt vetemjöl och snällare än dinkelmjöl också då bovete inte innehåller något gluten). Innehåller dessutom en rad nyttigheter så bakade med björksocker och kokosfett blir de (nästan) rena rama hälsokosten - nåja, allt är relativt! Men goda blev de. Klart över förväntan! Lite för mjuka, kunde gräddat dem lite längre men de var som sagt långt över förväntan.

För er som vill testa använde jag mig av följande

Bovetekakor med kokos och mandel
1/2 dl kokosflingor
125 g kokosfett (obs inte sånt man har till ischoklad utan "riktigt" kokosfett)
1 tsk bakpulver
Ca 2 dl mandelmjöl
2,5 dl bovetemjöl

Gör så här:
Smält kokosfettet på låg värme. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt kokosfettet. Knåda ihop till en kladdig deg. Ställ ev i kyl för att stelna lite. Rulla i två längder och skär kakor, ca 1/2 cm tjocka. Platta till dem på bakplåt och grädda i 200 grader ca 8 min eller tills de fått fin färg. MUMSIGA !

Ungefär så här ser de ut när de är klara, men den här bilden har jag snott från någon annan som bakat på enbart bovete :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar