måndag 14 maj 2012

Plankan

Testade att göra plankan i förra veckan. För att se hur ont det gjorde i magen, eller om jag över huvud taget klarade av att göra den. Då stränade det lite, kände att det kanske inte var helt smart så jag la ner. Några dar.

Idag testade jag igen. Gick MYCKET bättre! Nog för att jag bara gjorde ett par repetitioner med nån halvminut varje gång, men ändå. Känns som återhämtningen börjar ske även på insidan.. efter vad jag läst skall man enligt några så kallade "experter" avvakta med plankan eller andra magövningar i flera månader efter ett snitt. Enligt andra (självutnämnda?) experter kan man starta så snart det inte gör ont, det vill säga bara nån månad efter snitt om det känns bra? Vad ska man tro? Rekommendationerna går starkt isär, även mellan olika landsting.

Fick inga vidare tydliga instruktioner från BB. Det enda jag fick var en instruktion om hur jag skulle resa mig ur sängen och att jag inte fick lyfta tungt..  när jag frågade sjukgymnasten vad som gällde hade hon inga bra svar att komma med, hennes rekommendationer gällde främst för de som fött vaginalt. Så.. vad ska man tro och vem skall man lita på? Vill läka så fort som möjligt utan att riskera att paja något inuti magen, men vill samtidigt få tillbaks min styrka i magen så snabbt som det bara är möjligt (har ju haft en otroligt stark mage i många år eftersom jag ständigt jobbat med magen pga tarmebesvären.. till följd av detta en otroligt svag och inte alls lika stark rygg..) eftersom det känns i ryggen att den saknar stabiliteten i magen som håller upp den. Speciellt när jag släpar på lillan så mycket. Bärsjäl i all ära men den tar inte bort smärtan i ryggen!

Tips mottages tacksamt.. om någon vet vad som egentligen gäller??
Magen för övrigt.. har varit rätt jäsig. Men jag har inte skött mig jätteexemplariskt heller, det måste jag motvilligt erkänna. Min karaktär sista veckan har varit rent sagt urusel men om det är någon ursäkt (snarare en förklaring?) så kom det efter att magen ballade ur och inte före. Jag har en tendens att bryta bra vanor när magen mår som sämst och egentligen behöver dem som mest..  

4 kommentarer:

  1. Har ingen aning om vad som gäller vid snitt, men jag tror nog att plankan är ok så länge du inte får ont. Kolla in Olga Rönnbergs(?) blogg, det kanske finns info där. Hon är ju "expert" på att få mammor i form efter grav och förlossning.
    Fö tror jag din rygg skulle må bra av lite rygglyft och annan styrketräning. Kanske är bra att ta tag i det nu när du är på noll på bägge sidor. ;) Kramis

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset om bloggen, skall kika in den pronto (eller när jag får tid om jag inte får det när jag skrivit färdigt här ,)) Du har rätt vad gäller ryggträning.. jag BORDE träna ryggen mer.. speciellt nu när jag är på nolläge vad gäller båda sidor.. tips? Borde väl skaffa gymkort och få instruktion av nån som kan, men det är så förbannat dyrt!! :-/ Kramis tillbaks!

    SvaraRadera
  3. Jag kan visa dig några enkla övningar som varken kräver gymkort eller mycket plats. Sen har du inget att skylla på! ;)

    SvaraRadera
  4. Hehe. Det låter bra Emma! Det kör vi på! Viljan är det inget fel på... bara lite för många ursäkter att ta till ;) Var rätt flitig under hela graviditeten, körde ju övningar med min pilatesboll till sista veckan, men sen sprack det då jag fick order om att vara stilla o "vila" - inte min grej! Nu börjar rastlösheten smyga sig på.. alltså den där kroppsliga rastlösheten, för övrigt har jag inga som helst problem att fylla tiden och få den att gå! Det löser lillan så lätt så ;)

    SvaraRadera