måndag 25 juli 2011

Lååååångfermenterad yoghurt!

Idag har jag gjort en ny sats yoghurt. Låååångfermenterad sådan. Får hoppas jag inte förstört den?

Saken är att jag glömde den. I fem timmar extra. Men... det kan väl bara betyda att den är ÄNNU MER späckad med nyttiga bakterier för en ond mage :) återstår att se.. den ser inte helt sabbad ut i alla fall. Blir magen risig har jag fått mitt svar.. verkar den inte reagera - eller mår bättre - har jag fått ett ännu bättre svar? Återstår att se med andra ord.

Lunchen idag var inte speciellt bra för magen. Glass! Men den var god. Väldigt god. Dock är sorbet ingen höjdare om man vill svälta ut dåliga bakterier.. tvärtom! Jag gav dem förmodligen en festmåltid. Utan dess like. Ibland är man bra korkad. Dock verkade magen inte balla ur fullt så mycket som man kanske hade väntat. Det kom nån timme senare men i vanliga fall sätter det ju igång direkt. Jag får vara glad för det lilla.

Mitt andra, nuvarande lila gips - som en stenklump!

Fullt upp med bröllopsbestyr för tillfället. Bloggen blir lite lidande. Men jag får återkomma när allt lugnat sig och bli lite mer detaljerad igen ;) man kan inte hinna med allt.. är trots allt bara människa..  men gips.. det kan jag bjuda på! I två färger dessutom :)

Mitt första, fina blå gips - som jag spräckte

2 kommentarer:

  1. Hej! Du vill inte dela med dig av receptet på den yoghurten? jag är desperat, tar åt mig alla tips jag får tag i..
    (tjej, 24 år.med hemska magproblem aka IBS..orkar inte mer, kan inte ha det såhär:(

    /Elina

    SvaraRadera
  2. Hej Elina! Absolut kan jag det! Det är ganska enkelt, men du behöver en yoghurtmaskin.. o det tar sin lilla tid. Nu skall jag säga direkt att denna yoghurt inte medför några mirakel. Den är bra för tarmen o innehåller nyttiga bakterier men den gör inte underverk. Vill bara förvarna dig om detta innan du hoppas på för mycket? Har själv desperatat ner mig i det mesta för att sedan bara bli besviken. Men yoghurten gör du som följer:

    Koka upp ca 1 liter gammeldags OHOMOGENISERAD LÅGPASTÖRISERAD mjölk och låt svalna (gärna i kyl) tills det är ungefär fingervarmt. När mölken är fingervarm blandar du i ett par matskedar turkiskt yoghurt (jag har använt lindahls feta variant den med 10%) och ser till att det löser sig väl. Jag brukar röra ut i några deciliter mjölk för att sedan tillsätta resten. När detta är gjort häller du yoghurt/mjölkblandningen i yoghurtmaskinen och sätter på den. Låt detta stå i min 24 timmar. När du gjort det är yoghurten färdig och skall kylas. Sen är den ätklar och håller ca 5 dagar i kylskåp! Den blir härligt krämig och syrlig. Viktigt att yoghurten har bra datum (bäst före) och likaså mjölken. Detsamma gäller att mjölken kokar upp så du dödar de ev dåliga bakterier som annars kommer frodas när du tillverkar yoghurten och förstör i så fall hela satsen. Du kan smaksätta yoghurten med ex honung, bär, frukt osv när den är klar och färdigkyld. Lycka till!!

    SvaraRadera