lördag 6 april 2013

Lite snällare kladdkaka

Bakade kladdkaka till efterrätt igår. Min man är svag för dessa kladdiga historier och jag ville väl överraska honom lite när han kom hem från jobbet igår. Har inte varit nån direkt fena på just kladdkakor - det har väl snarare varit tvärtom. Kan hända för att jag valt att antingen ändra alltför mycket på receptet eller för att formen jag använt varit för stor/för lite eller för att jag oftast baserat mina kladdkakor på vanlig, mörk choklad. Då dessa kladdiga skapelser blivit antingen för mäktiga, för okladdiga eller för torra alternativt att fettet flutit upp på ytan och sett allmänt oaptitligt ut valde jag igår att göra en kaka efter konstens alla regler (nåja, med vissa undantag..) baserad på vanlig, hederlig kakao och efter Markus Aujalay (felstavat antagligen) recept. Den blev kanon. Det baserar jag på att maken tog om inte en, inte två och inte tre utan fyra gånger. Det var inte mycket kaka kvar. Resultat? Jag gör en ny idag.

Eftersom den blev en sån hit här hemma tänkte jag dela med mig av mitt något redigerade recept- originalet går att finna på recept.nu (sök kladdkaka eller Markus Aujalay eller ja, hur det nu stavas.. )

Till en kladdkaka (portioner vågar jag inte speca eftersom den i vår familj uppenbarligen bara räckte till två personer.. ;-)

150 g smält, avsvalnat fett (jag valde mjölkfritt eftersom jag är allergisk - går att använda cocosfett, ghee, olja, mjölkfritt margarin eller vanligt hederligt smör om man vill det - men då är det tuffare mot magen i och med att proteinet fortfarande finns kvar)

2 dl råsocker (receptet säger 3dl, men det tycker jag blir alldeles för sött!)
2 ägg (vispas i ett och ett)
1 dl dinkelmjöl (receptet säger 2 dl vetemjöl, men dinkel blir ju mer kompakt)
Lite vanilj (efter smak) jag valde äkta vaniljstång
Lite kallt avsvalnat kaffe (la jag till eftersom jag ville ha mer vuxen smak)
1dl kakao

Gör så här:
Smält fettet på låg temperatur och låt det svalna. Rör i socker, vanilj och kakao. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör i kaffe och sist dinkelmjölet. Häll i en form (jag tog en ganska liten rund form) och grädda i ugnen (varmluft 175 grader, ca 200 i vanlig ugn). Markus anger i sitt recept 8-20 minuter, jag hade någonstans runt 13 minuter och den blev i vår ugn perfekt då. Bakad i kanterna och kladdig i mitten.

Snällare mot magen baserar jag på vad? Snällare fett. Snällare mjöl, mindre socker. Nyttig? Nej. Men det är ju en kaka. Ska inte vara nyttig . Då ska man skippa kaka. :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar