onsdag 24 april 2013

En liten yrkan till RMT (mag och tarmförbundet)

Var lite upprörd igår. Det är så många som skriver till mig privat (alltså inte kommentarer här på bloggen utan  i privata mail) som hittat min blog av en eller annan anledning. Oftast för att de söker efter information om läkemedel, substanser, naturpreparat, undersökningar, behandlingar, symtom och så vidare och så vidare. För att de är upprörda och besvikna på den svenska vården - eller för att prata i klartext: Ledsna över bristerna i den svenska vården. Många upplever att de blir felbehandlade, misstrodda, trampade på, dumförklarade, inte får den hjälp de behöver, inte får nån information om de läkemedel läkarna förskriver åt dem eller talar om. Eller så har de helt enkelt gett upp och bestämt sig för att testa alternativa grejer istället och vill helt enkelt ha mer information om vilka medel man kan använda och som kan tänkas ha effekt. Läkemedelsverket har ju som bekant förbjudit den här informationen från att anges på förpackningar och hemsidor..  bättre stoppa i sig kemikalier än örter. Wohaaa...

Lite pessimistiskt, jag vet. Men jag blir lite arg över att man inte skall kunna bestämma själv över sin egen kropp och vad man vill göra med den. Att en myndighet skall lägga sig i dessa beslut och göra det mer eller mindre omöjligt att behandla sig själv på ett smidigt sätt. Att läkarna skall trampa på människor som redan mår dåligt och behöver allt stöd de kan få för att komma på fötter igen.

Så, vad gjorde jag då? Jag skrev ett långt argt mail till RMT (mag och tarmförbundet) där jag förklarade att jag tycker det är beklagligt att våden fungerar som den gör i det här landet. Det vill säga inte alls. Speciellt för oss med lite mer ovanliga diagnoser eller diagnoser som man inte bara kan "rätta till" med ett piller eller två. Inte heller med ett enkelt kirurgiskt ingrepp. Att det är en ren och skär katastrof att folk ska behöva vända sig till en sån som mig för att få information och svar på sina frågor. Frågor som läkarna borde besvarat för länge sen. Som de inte ens skulle behöva fundera över. Sen tycker jag självfallet det är trevligt att ni väljer att skriva till mig, ni som gör det, och jag gör så gott jag kan för att svara på era frågor. Men jag är som sagt ingen läkare och jag tycker det är en stor förbannad skam att vården i det här landet fungerar så förbaskat illa som den gör. Att folk ska behöva lida så mycket i onödan. Att man inte tar tillvara dessa personer på ett bättre sätt. Ser till att de kan leva så bra liv som möjligt. Nej, istället väljer man att trampa på dem och låta dem ligga där. Därför skrev jag till RMT. Om inte annat för att uppmärksamma problemet. Jag har gjort det förr men fick då ingen vidare respons. Den här gången hoppas jag att någon reagerar. Det är ju inte bara inom mag/tarmområdet saker o ting inte fungerar som de ska och säger ingen ifrån fortsätter det i samma bana år ut och år in..    Kalla mig idiot, men enough is enough. 

2 kommentarer:

  1. Bra att du skrev!
    Jag är en av de som givit upp...men surfar hela tiden runt och letar tips...trots att jag inte tror att något hjälper...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha! Ge upp ska man aldrig göra.. så länge det finns liv.. inbillar jag mig i alla fall. Nu hoppas jag bara på lite respons också. "Mailet har vidarebefordats till vår styrelse och de kommer kontakta dig" eller något i den stilen fick jag till svar. Shoot säger jag. Kontakta mig gärna. OM inte annat kanske jag kan spy lite galla och lyfta detta (stora) problem en aning..

      Radera