fredag 14 september 2012

Tarmbakteriernas sammansättning

Det är väl inte direkt någon stor nyhet att tarmbakteriernas sammansättning i tarmsystemet är beroende av vilken kost vi stoppar i oss. Mycket kött och fett leder till att "fel" sorts bakerier frodas i vårt tarmsystem, vilket på sikt även påverkar vårt immunförsvar. LCHF, GI, ATKINS - whatever - alla dieter påverkar vårt tarmsystem. Både positivt och negativt.

Att många med tarmproblem mår bättre på en kost i stil med LCHF kan vara ganska logiskt. LCHF innehåller mycket fett och protein men minimalt med kolhydrater (vilket är bakteriernas favoritmat nummer ett) och detta svälter på sikt ut de elaka bakterierna. Problemet är ju att även de snälla bakterierna lever av kolhydrater. Om man svälter ut de onda tar alltså även de goda stryk. Dessutom ligger fett och protein längre i tarmen än vad kolhydrater gör, vilket i sin tur gör att det bildas diverse elaka föruttnelsebakterier innan avföringen lämnat tarmen och kroppen och dessa kan (i en tarm med redan nedsatt immunförsvar- tarmbakterier) ställa till stor skada.

För att få de goda bakterierna att trivas och frodas (bifidobakterierna bla) krävs alltså rätt sorts kost i form av rätt sorts kolhydrater. Nu pratar jag självfallet inte om socker - som är favoritföda för de onda bakterierna och jästorganismer som ex candida) utan rena sådana i form av grönsaker (mest) rotfrukter (mindre) och frukt (mängd beroende på hur stora problem man har med ex jästsvamp).

Lever man för länge enligt exempelvis LCHF riskerar man alltså att slå ut den goda tarmfloran totalt om man inte ser upp..  nog för att man kanske lyckas hålla vikten, men det kan man ju faktiskt göra på "blandkost" också. Man behöver inte följa en strikt diet där man utesluter en massa råvaror för att må bra och hålla vikten, men man behöver hålla en diet som passar den egna kroppstypen - och här är det fler faktorer än fett och proteiner som spelar in. Bara en tanke såhär på fredag eftermiddag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar