tisdag 18 september 2012

Magen i olag

Det är väl inte så konstigt att magen bråkat en massa extra den sista veckan. Med tanke på hur en "normal" mage reagerar på stress är det ju ett rent under att min mage inte bestämt sig för att checka in på akuten för länge sen! Jises. Det går inte att förneka att stress sätter sig på magen. Även för oss om redan lider av andra tarmbesvär!

Då ja är medlem i RMT (mag och tarmförbundet som de numer heter) fick jag idag reda på (genom nutidens främsta medium - facebook såklart - ) att det faktiskt erbjuds fodmapping för att bota "Ibs" besvär med hjälp av dietist. Kolla in länken ni som är intresserade http://www.ibsfri.com/kost-fodmaps/vad-%C3%A4r-fodmaps--10598637  det kan alltid hjälpa någon så det är definitivt värt att kika på. Att först eliminera (utesluta) och sedan återinföra livsmedel är ju allt som oftast grunden i att komma tillrätta med diverse tarmbesvär. Det gäller väl allt från allergier, intoleranser och till sist sånt som magen av någon anledning börjat att reagera på. Det kan mycket väl röra sig om gluten trots att man enligt tester inte är glutenintolerant. Det kan röra sig om överkänslighet mot mjölk eller fruktos eller något annat som triggar igång immunförsvaret.

Min tarm fixar definitivt inte för stora mängder mat på en gång och inte heller för mycket blandningar. Helst bara ett fåtal födoämnen åt gången. Blir det för mycket av det goda reagerar den direkt. Det är bara att inse. Därmed inte sagt att jag mår bra om jag sköter detta. Min mage har ju tyvärr en förmåga att reagera på allt jag stoppar i mig och bråkar från start till mål. Men det går att förvärra ännu mer - genom att missköta maten vill säga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar