tisdag 26 februari 2013

SNS - alternativ vid kronisk förstoppning, ännu en studie..

Kikar runt lite, eftersom jag inte får några vettiga svar kring min egen implantation. Har ju hittils inte upplevt den efterlängtade och förväntade effekten (den jag fick vid testimplantationen) som var att kunna tömma tarmen en gång per dag. Bara mer värk, mer biverkningar, mer gaser (från helvetet!) som fastnar och inte vill ut. Lite svårt att knåda också när man inte får lov att krumma ihop eller yoga som man brukar.. inte ligga på brädan.. allt sånt där. Just nu mest en jävla pers. Lipade halva eftermiddagen igår. Tog lika många medel som jag brukade göra och ändå mer än dubbelt så ont. Är det så det ska vara liksom..? Buken stor, stenhård och blålila. Frossa. Är det bra? Nej!

Sista medlet fastnade dessutom igår. Fick inte ut det. Magen sprängvärkte. Fantastiskt? Not. Sov inte länge imorse. Gaserna höll mig vaken. Började i höger sida (worst case scenario) och vandrade hela vägen till vänster sida där de stannade i mitten. Där jag inte kommer åt att knåda ut dem. Gjorde mitt bästa. Får ju inte vrida kroppen, men försökte i alla fall att lägga mig på mage och föra knytnäven från den ena sidan till den andra. Gick väl sådär. Fick ut minilite gas, vilket mest ledde till att den andra gasen fick chans att röra runt ännu mer. Morgonen brukar annars höra till mina lugnare perioder. Minst gaser, lättast att få ut dem då det inte sitter så mycket annat i vägen som kan hindra och jag dessutom inte stått upp så mycket (tarmarna ligger plant och har inte hunnit falla ner av trycket). Inte imorse. Imorse var det hemskt. Summa summarum mår jag sämre än på väldigt länge och inte fasen finns det nån vettig människa som kan ge mig några handgripliga råd inom rimligt avstånd.

Skippade tarmslim igår då jag tänkte se om det kunde göra nån skillnad rent apparaturmässigt. Tja, om jag skall räkna det sämre till skillnad så visst funkade det.. jag blev sämre! Imorse bestämde jag mig för att ringa kolorektal på Östra för att prata med dem och ställa lite frågor då jag bara blivit sämre och inte det minsta bättre.

Som jag misstänkt redan innan jag ringde (jag visste sedan tidigare... dum att ens tro att något förändrats de senaste året) fick jag inte mycket till vettiga svar från dem. Allt från att "försöka stå ut" till "hur kan du ha så ont när du tagit resulax och fått tömt ut lite..? Då kan du ju inte vara förstoppad?" till att "försök att inte ta en massa saker för att tömma tarmen då ger du ju inte detta en chans". På mina frågor när det kan tänkas ha effekt eftersom effekten inte kommit än och den kom relativt omgående sist fick jag ungefär lika korkade svar "det är svårt att säga, det är ingen som kan veta.." "Det är ju en ren chansning, ibland träffar man rätt och ibland träffar man inte på precis samma ställe, man får ha lite tur också.." Tur? När det handlar om operativa ingrepp? Det kan inte vara så att kirurgen i det fallet inte är tillräckligt rutinerad?

Jag blir så arg! Om de ändå hade släppt mig till läkare som förstår sig på mig, som vet mina problem och kan hjälpa mig hantera övergången, som vet om reaktionen är som den ska eller inte... som kan råda mig hur jag ska göra när allt bara krånglar. Men inte. Här bryr man sig inte om sina patienter, man bryr sig mer om sin prestige och att pengarna skall hamna på "rätt ställe". Tänk ändå.. man sätter in ett system som går loss på ca 150 000 (en liten summa kan jag tycka jämfört med kostnaden för att vara sjukskriven...) inkl allt.. vill man då inte att systemet skall fungera? Det, är för mig helt ofattbart.

Här kommer en länk till en annan studie kring sns implantation och kronisk förstoppning. Här pratar man om längre behandlingstider, kanske finns det fortfarande hopp för mig?

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/forstoppade-patienter-fick-hjalp-av-nervstimulering/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar