torsdag 2 december 2010

Forskning och nya preparat

Det är gott om nya "ibs" livsmedel i farten. "Nyhet" nummer ett: stomacol som geomgått en studie ledd av Henry Nylen och Proibs som genomgått en studie ledd av Magnus Simrén. Som de flesta redan vet, inte min favoritdoktor precis.. men men kanske kan något av de här preparaten vara till hjälp för alla dem som lider av ibs utan inslag av andra "komplikationer" så att säga. Eller andra sjukdomar som ställer till det.
Vi kikar lite närmare på Stomacol: http://www.stomacol.se/shop/index/intestine/1
Stomacol innehåller 700 mg betaglukan producerad av ekologiskt odlad havre. 90 % av fiberinnehållet är lösliga fibrer. Dessutom innehåller Stomacol 100 mg magnesiumoxid, 20 mg C-vitamin.

Detta är, för de flesta ibs-patienter som håller sig själva uppdaterade inte någon nyhet.. kanske har ni redan testat oxytarm? Tummyfibers från helpforibs.com? Laxplus från norska Herbaplus? Mag i form produkterna eller spc flakes som består av specialbehandlat havre? Alla dessa bygger egentligen på samma sak. Liknande ingredienser men vars "medicinska effekter" tidigare sopats under mattan av de flesta läkare.. så till stomacol studien.. det sägs att fem av sju blev bättre efter användning av denna produkt.. Så till studien för er som är intresserade..
http://www.stomacol.se/pdf/stomacol_study.pdf

Kikar vi på Proibs, ungefär liknande tillsatsämnen men viktigaste beståndsdelen är ALOE VERA. Ingen nyhet det heller. Ni som har magproblem och levt med dem ett tag har säket tesat er fram i denna djugel av aloe produkter? Att aloe vera är en läkeväxt är inte direkt någon nyhet. Det som jag ställer mig ganska tveksam till vad gäller det här preparatet är innehållet av inulin och fruktsocker.. ni som läst mina tidigare inlägg om frukstocker och vad detta ställer till med (när det inte befinner sig i "fruktformat" utan är utvunnet vill säga) förstår nog vad jag menar.. frukstocker är BETYDLIGT sämre för kroppen än vanligt socker. Mer om detta finns att läsa på http://www.mercola.com/ för er som är intresserade.. inulin, å andra sidan är mat åt goda bakterier. Dessvärre kan detta även ställa till det för vissa känsliga ibs magar..

Mycket intressant finns att läsa om detta på http://www.helpforibs.com/
" If you're at all prone to bloating or gas (and many folks with IBS are), please avoid both psyllium - also called isphagula - and inulin (the main ingredients in Metamucil, Konsyl, Fybogel, Fibersure, FiberChoice, and Canadian Benefiber), which can seriously worsen these problems in some people with IBS. Try another soluble fiber variety (particularly prebiotic Heather's Tummy Fiber™, which has been found to have excellent gastrointestinal tolerance and to increase good gut flora) instead."

Innehåll proibs:
Fruktsocker, inulin, aloe vera extrakt AVH200®, askorbinsyra/C-vitamin, antioxidationsmedel (citronsyra, trikalciumfosfat), riboflavin/vitamin B2, magnesiumstearat, smakämne (citron).

För övrigt tror jag det kan vara en bra produkt. Förpackad i portionspåsar där man skall ta två varje dag, och varje förpackning innehåller 30 portioner.. det blir alltså tillräckligt för 2 veckor.. försvarbart att det kostar 189 kr per förpackning? Hmm..  att vattenlösliga fibrer är bra för dem med ibs eller känsliga magar (eller alla andra magar för den delen) är knappast någon nyhet.. läs mer här och bli lite insatt:
http://www.helpforibs.com/supplements/sol_fiber1.asp

Summa summarum: Forskningen bevisar egenligen bara det vi redan visste. Den skapar nya dyra produkter med ungefär samma innehåll so vi redan kunnat hitta i hälsokosthandeln fast nu med "medicinskt godkännande". Lite dyrare, lite mer tillsatser men ungefär desamma..  Jag undrar varför man måste tillsätta sötningsmedel över huvud taget men det är min reflektion o andra kanske inte håller med.. frukstocker kan i sig trigga ibs..  men för er som vill läsa mer om studien på proibs finns information här:
http://www.proibs.se/proibs-info

Lite att läsa för alla er som är intresserade av att lära er mer om kosttillskott av olika slag med andra ord :)
Ha en fortsatt trevlig dag.. och kom ihåg, det jag säger är MINA EGNA tankar och reflektioner. Inget jag fått godkännande för eller tjänar några pengar på. Det är upp till er själva att avgöra om ni vill lyssna på det jag har att säga eller inte. I slutänden måste man ändå göra sina egna val, fatta sina egna beslut... ibland hjälper det med lite tips på vägen:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar