onsdag 27 oktober 2010

Pengar styr allt..

Det är väl egentligen ingen nyhet. Snarare något man i dagsläget tar förgivet och något som de flesta vet om: pengar styr allt. I alla fall det pengar kan styra - vilket gäller det mesta här i livet.. vård är ett sådant exempel och valet av vilken vård som finns att tillgå.

Fick faktiskt ett samtal från min kirurg idag - yiahooo! Kan man bli lycklig för mindre..? Jag är förmodligen knäpp men jag fick nästan ett litet lyckorus.. hon ringde på utsatt tid. Det hör inte till vanligheterna.. hon var dessuto rätt ödmjuk och förstående den här gången. Hon lyssnade. Bara en sån sak. Kanske har hon gått en snabbkurs i socialisering med patienterna över helgen, vad vet jag..?

Hur som helst.. vi diskutrade en del kring SNS - Sakral Neurostimulering. Kom fram till att även hon tycker att detta är en metod/behandlingsform värd att testa.. OM det inte vore för att politikerna både i Stockholm och Göteborg har beslutat att denna behandling är för dyr och för tillfället satt stopp för den..(!!) Det är helt jävkla sjukt.. som kirurgen sa, ett relativt litet ingrepp om man ställer det i förhållande till vad man kan vinna och vilka alternativ som finns.. det är fan helt sjukt.. man föredrar alltså att ha folk sjukskrivna eller att riskera sin hälsa framför att erbjuda ett vårdalternativ som faktiskt kan fungera - för att det kostar "för mycket pengar"? Jag blir så arg.. det kokar i hela skallen när jag hör det här.. men jag hade nästan fattat det.. alla lägger locket på när jag frågar.. och efter vad jag själv läst här på nätet kan man genom raderna läsa ut kostnadsfrågan..

HUr som haver.. vi kom fram till att jag inte kommer undan upphängningsoperationen oavsett. Min tarm är helt enkelt i för kass skick och den kommer inte reparera sig själv. Med eller utan SNS, däremot kan SNS hjälpa den att få en fungerande peristaltik och ge tjocktarmen en spark. Dropparna har inte gett effekt sen i förrgår.. jo, de har sparkat och retat tarmen men inte gett någon positiv effekt i form av att kunna gå på toa  - o det var ju trots allt det som var målet..

Men.. jag är i alla fall nöjd över att ha fått prata med min kirurg och jag tänker inte ge upp om SNS. Oavsett när o hur den andra operationen kommer bli av så är detta något som känns som det kan funka. Som hon sa kanske i kombination med operationen.. det kanske är det som kan bli lösningen på min mardröm.. vad vet jag? Framtiden får utvisa. Den kommer jag att kämpa för.. tro mig..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar