lördag 11 april 2015

Gudomligt god chokladmousse

Slängde ihop en chokladmousse igår när jag var uppe tidigt med mina små. Blev lite inspirerad av det där programmet med bakverk på tv häromdagen. Roy Fares var på besök i USA och Magnoliga Bakery. Skulle nog kunna sätta i mig en och annan godbit där, även om de flesta bakverken såg mer tjusiga ut än vad de lockade till att vilja stoppa dem i munnen...   nog för att jag älskar godsaker, men de får inte vara för söta och det där med för mycket krimskrams är helt enkelt inte min grej. Cupcakes går bort med andra ord och det var väl det de var mest kända för... ;-)

Hur som helst. Inspirationen till min mousse kom från en smörkräm han gjorde till en tårta. Något helt annat med andra ord. Det var det där med att göra en bas på italilensk maräng (smälta socker i äggvita över vattenbad och vispa till stenhårt skum med en kitchenaid liknande sak) som fick mig att vilja experimentera lite extra i köket igår morse. Jag skippade dock sockret och använde mig av tre äggvitor, pressad citron och lite agavesirap istället. Körde detta i min kitchenaid LÄNGE och skummet blev helt fantastiskt bra om jag får säga det själv. Varför har jag envisats med min elvisp så länge när jag har en kitchenaid?! Klantmaja. Skummet blev så mycket bättre när jag slapp vispa själv :)

Gjorde samma sak med äggulorna. Tre stycken med andra ord. Smälte samtidigt lite nittioprocentig choklad tillsammans med starkt kaffe på spisen. Rörde ihop detta med äggulorna innan jag försikigt rörde ihop alltsammans till en härlig mousse. Serverade den med rostade nötter som jag ringlade lite agavesirap över och det blev bara sååå gott :) Till och med Olivia älskade det och smaken var allt annat än barnvänlig ;-)

Så, det där lär jag göra om igen. Tur jag gjorde såpass mycket smet att det utan problem räcker till en omgång till ikväll eller imorgon. Får väl se om jag knör i mig ikväll med tanke på att jag och lilleman skall på kalas i eftermiddag. Antar att jag kanske inte är jättesugen när jag kommer hem. Har en känsla av att min mage kommer vara åt skogen vid det laget...  den brukar liksom vara det när jag får rucka på mina rutiner och så kommer det att bli även idag. Jag brukar sällan sitta vid cykeln den här tiden på dagen. Speciellt inte som vädret är helt fantastiskt ute. Så skönt. Inget man sitter inne i om man inte absolut måste med andra ord... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar