torsdag 23 oktober 2014

GBS - Grupp B streptokocker

Det ringde från min MVC mottagning igår. Hade på känn vad det handlade om redan när jag hörde vem det var, eftersom de enda gångerna de ringt har varit då något inte varit bra. I det här fallet mina urinprover som de odlat på eftersom jag haft UVI och konstaterad GBS redan under tidig graviditet. Trots två antibiotikabehandlingar har det inte blivit det minsta bättre, snarare tvärtom. Det enda som egentligen hänt är att magen ballat ur ännu mer och att jag dragit på mig obalans i underlivet till följd av rubbad bakterieflora. 

Hur som helst. Min barnmorska sa till mig från början då detta upptäcktes att vi inte skulle behandla så länge jag inte hade symtom som UVI eller sammandragningar. Eftersom jag åkte på både och beslutade läkaren på MVC att man trots allt skulle sätta in antibiotika. Den första kuren gjorde inte ett piss. Lika mkt bakterier som vid första odlingen och inga tecken till förbättring. Jo, UVI gav med sig lite grann..  men obalansen i underlivet som uppstod till följd av denna har jag fått dras med och kör jag inte mjölksyravagitorier och probiotika slår det till direkt. Hur som helst. Läkaren kallade in mig halvakut och kollade livmodertappen, som då var oförändrad. Han förskrev även ett starkare antibiotika och behandling mot obalansen i underlivet som gjorde det hela sjuttioelva resor värre. 

Det är alltså provet efter senaste kuren som inte heller varit bra. Har läst på lite om GBS (som jag knappt visste vad det var innan) och förstått att man sällan blir av med det trots upprepade antibiotikakurer. Det är ca 30% av alla gravida som är bärare och normalt sett orsakar det inte några problem, men under en graviditet KAN de göra det. Problemen som uppstår är då inte särskilt trevliga. Det handlar om tidig vattenavgång, förkortad livmodertapp, kraftiga sammandragningar, UVI och att smittan överförs till barnet. Pga detta skall man alltid får antibiotikadropp minst fyra timmar innan en normal förlossning. Jag kommer ju snittas pga tarmen så där får jag antibiotika oavsett. 

Hela skiten känns rätt olustig då jag haft mardrömmar om en hemsk förlossning de senaste nätterna och knappt sovit ett piss både pga tarmen, lillan och detta. Usch. Nej, det känns som det är nog med allt annat skit.Jag hoppas det stoppar här och inte drar med sig ytterligare komplikationer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar