fredag 3 oktober 2014

Chokladmousse på ägg och mörk choklad

Jag får väl skylla på att jag är gravid... eller bara har en "sweet tooth".  Jag vet inte vilket, men det sägs ju att man kommer undan med det mesta när man är gravid. Om så är fallet vet jag faktiskt inte.

Hur som helst så valde jag att göra en chokladmousse igår efter maten. Jag var sugen på något gott helt enkelt, men eftersom maken efterlyst efterättsfria kvällar (jag vet, det säger en del om mig!!!) försöker jag emellanåt göra "nyttiga" efterrätter - eller i alla fall hälsosammare alternativ till en traditionell glassportion ;-)

Igår blev det alltså chokladmousse på ägg, 90%-ig choklad, vaniljpulver och lite agavesirap. Helt klart över förväntan, inte ens maken klagade ;-) Eftersom den blev så förbaskat god (obs för stark smak av choklad om man är känslig för det ;-)) så tänkte jag skriva ner receptet här. Om inte annat för min egen skull. Testa gärna!

Chokladmousse på riktigt mörk choklad
(2-4 port)
4 bitar Lindt 90%-ig choklad
Lite havremjölk (naturell)
2 ägg, delade i gular och vitor
Några droppar färsk citron
1 msk (ca) agavesirap
Vaniljpulver eller vaniljstång efter smak

Gör så här:
Smält chokladen på låg värme tillsammans med lite havremjölk (för att den inte skall bränna vid, det blir bättre konsistens då) på spisen.
Vispa äggulorna med agavesirapen till ett fluffigt skum.
Vispa äggvitorna med lite citronsaft (några droppar från en färsk citron) och vaniljpulvret till ett fast skum. Blanda äggulevispet med chokladsmeten och rör försiktigt i äggvitefluffet. Häll upp i önskat antal glas och servera med hackade nötter. Kyl någon timme för bästa resultat :)

MUMS! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar