onsdag 24 september 2014

Godaste kakan på länge (gluten, mjölk och sockerfri)

Har haft lite dille på att baka sista tiden. Det kanske har framgått av bloggen här... ;-)

Gjorde en avokadokladdkaka häromdagen som först inte verkade bli så mycket att ha. Efter en dag i kylen hade den dock gottat till sig och smakade riktigt gott. Tummen upp från både mamma och maken, även om maken fällde kommentaren att "det är ju ingen kladdkaka, men den är riktigt god..."

Igår fick jag inspiration från ett gammalt avsnitt ur "Halv åtta hos mig". En morotskaka på bland annat dadlar, morötter och nötter. Hittade receptet på recept.nu och bestämde mig för att göra något liknande då ingredienserna tilltalade mig. Blev dock en annan variant (jag gillar inte att följa recept ;-)) och om jag får säga det själv guuuuud så god den blev! Godaste kakan på länge! Kommer garanterat baka den igen, och kommer säkert bli en bjudfavvis längre fram. Så god var den.

Tänkte dela med mig av receptet, dels för att komma ihåg vad jag hade i själv och dels för att den blev så förbaskat god :) Den är fri från gluten. mejeriprodukter och socker... bara en sån sak.

Morotskaka med havretopping:
2 stora morötter (grovrivna)
1/2 påse mjuka dadlar (mixas tillsammans med morötterna)
Rejält med kardemumma
Rejält med kanel
Lite vanilpulver
Ca 1,5-2 dl blandat av solroskärnor och mandlar (kör i mixern)
Ca 1 tsk bakpulver
Ca 1 l mandelmjöl
Lite vaniljpulver (inte vaniljsocker)
2 ägg

Topping:
Havrevisp (jag använde Carlshamn fluffig visp)
1-2 satsumas (saften och lite hackat kött)
Vaniljpulver

Gör så här:
Egenlitgen kan man mixa allt i en mixer, blanda i ägg, och hälla i en ugnsform. Grädda på 225 grader ca 20 min.

Blanda ihop ingredienserna till toppingen och bred över kakan. Ställ i kyl och ät efter nån timme :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar