tisdag 9 september 2014

Glutenfritt bröd

Har experimenterat lite mer med de här glutenfria brödbaket. Måste erkänna att "vanligt" bröd är bra mycket godare i min gom, men det är ju så att smaken är som baken. Jag har väl lite problem med konsistensen, eftersom jag jämför med vanligt bröd bakat på olika former av mjöl. Hur som helst så experimenterar jag lite. Skadar inte att minska lite på glutenet i familjen och kan man svänga ihop något ätbart är det i alla fall värt att växla med emellanåt. Att baka med vanligt vete har jag ju mer eller mindre lagt ner för länge sedan. Mjölet jag använder normalt innehåller dock också gluten även om mängderna inte är desamma som i vanligt vitt vetemjöl.

Hur som helst. Gjorde en sats "frallor" på vitt mjöl från Doves Farm igår blandat med psyllium, lite sesamfrön, jäst, ägg, salt, vatten...   doftade betydligt godare än det smakade och jag tror att jag kanske borde gräddat brödet lite längre. Den fina, krispiga skorpan som fanns där från början saggade ihop rätt fort- däremot förblev bröden fluffigt fina (jag jäste dem väääääldigt länge ;-)) och smakade helt ok trots allt även om de inte var något jag skulle hänga i granen eller skryta med. Krävs fler försök med andra ord.

Idag testade jag igen. Samma mjöl med mer vatten, mindre jäst, lite örtsalt, äggvita, psyllium, valnötter och sesamfrön. Arbetade länge i köksassistenten och jäste ännu längre än igår. Gräddade dessutom nästan dubbla tiden och jo, de blev faktiskt bättre på köpet. Inte så att jag var helnöjd, men de dög helt klart att äta och bjuda på. Speciellt rostade med lite buffelmozzarella och egna tomater på :)

Ska nog kunna förbättra även det här och använda mig av lite andra typer av glutenfritt mjöl. Har läst en hel del om durra som skall vara bra för magen och om jag får tummen ur att köpa hem (det är rätt dyrt) skall jag absolut testa det.

Man lär så länge man lever!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar